Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ciutats de llibre: Los Àngeles

Los Àngeles skyline

Aquest mes de febrer al cicle Ciutats de llibre ens traslladem a l’assolellada Los Àngeles. Platges infinites, palmeres, glamur, Hollywood… però també pobresa, crim i corrupció.

Amb el llibre No hay bestia tan feroz i la pel·lícula L.A.Confidential ens aproparem una mica més a la part mes fosca d’aquesta ciutat feta d’altres ciutats, sense una història definida però representada en múltiples ocasions a la literatura i el cinema.

No hay bestia tan ferozNo hay bestia tan feroz d’Edward Bunker, publicada l’any 1973, va ser escrita integrament a la presó. L’èxit de vendes de la novel·la va agafar en Bunker de nou entre reixes, on va passar almenys vint anys de la seva vida per diversos crims. Finalment sortí l’any 1975 i va reconduir la seva vida cap a la escriptura gràcies a l’ajuda de Louise Wallis, una estrella de Hollywood retirada.  Bunker també es va dedicar a actuar i va fer-ho en pel·lícules com Reservoir Dogs de Quentin Tarantino (1991).

La novel·la comença quan Max Dembo, al que podríem considerar com l’alter d’ego del mateix Bunker, torna a Los Àngeles sota llibertat condicional després de vuit anys a la presó i decideix canviar de vida. Però, com era d’esperar, les circumstàncies faran que acabi fent el que millor sap fer…delinquir.

Edward BunkerDins aquest llibre trobem atracaments, pallisses, fugides, cotxes robats, plans fracassats, prostitutes, policies i ionquis. Trobarem el dia a dia de tota aquesta gent que viu als baixos fons, als barris més pobres de la ciutat i que fa el que pot per sobreviure.

A diferència d’altres novel·les de gènere negre o criminal, aquí trobem una narrativa viva, sincera, una veu que parla intensament des de la pròpia experiència. Els personatges parlen per si mateixos, amb un narrador en la distància, que no vol jutjar les seves criatures. Dembo és pregunta constantment: Qui sóc jo? al mateix temps que “tot importa una merda”.

L.A. ConfidentialL.A. Confidential, dirigida per en Curtis Hanson, està basada en la novel·la de James Ellroy, famós escriptor de novel·la negra, que casualment ha prologat l’edició espanyola de la novel·la d’en Bunker.

Ens trobem a Los Ángeles, als anys ’50. Tres policies molt diferents entre ells, Bud White, Jack Vincennes i Ed Exley, acaben investigant conjuntament un complicat cas d’assassinat múltiple. La pel·lícula ens mostra el món de les drogues, la prostitució de luxe, el crim organitzat i la corrupció que existeix dintre el mateix departament de policia.

Curtis HansonLa trama es complexa, els tres policies van esbrinant coses independentment i el que, al principi sembla un robatori amb violència acaba relacionat amb els negocis del capo mafiós més important de la ciutat. Tot adobat amb l’aparició d’una femme fatale que desperta els baixos instints dels tres protagonistes.

Mentre que No hay bestia tan feroz ens parla dels baixos fons i dels barris pobres de Los Àngeles als anys ’70 amb la veu de uns delinqüents amb els que el lector acaba empatitzant,

L.A.Confidential ens parla de la difosa línia que existeix entre el bé i el mal en un ambient fred, analític, al contrari que a la novel·la d’en Bunker, on es pot notar l’adrenalina que corre per les venes d’aquests personatges que viuen la vida amb intensitat.

En definitiva, no hi tanta diferència quan s’entra al joc dels lladres i serenos. Pot ser l’esperit de la ciutat que influeix d’aquesta manera en els protagonistes de les dues obres? O la societat en general?

Los Àngeles

Aquí, podeu consultar tot els documents que hi ha a les Biblioteques de Vilanova sobre aquesta ciutat.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari