Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ciutats de llibre: Barcelona

Capcelera

La Biblioteca Armand Cardona comença un nou cicle al Bibliobloc. L’hem anomenat de Ciutats de llibre. Un cop al mes us proposarem un llibre i una pel·lícula que parlen d’alguna de les ciutats més importans del món: Nova York, París, Londres, Venècia, Istambul…Explicarem com mostren aquests autors les ciutats, quin paper juguen a llibre i a la pel·lícula per tant de crear una visió propia sobre aquests indrets.

Aquest mes de gener comencem amb la ciutat que ens queda més propera, Barcelona, i ho farem amb els llibre La ciudad de los prodigios i la pel·lícula Vicky Cristina Barcelona.

La ciudad de los prodigiosLa ciudad de los prodigios és una novel·la de l’Eduardo Mendoza. Va ser publicada l’any 1986 i va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona.

El llibre ens dóna una visió molt realista de la Barcelona de finals del segle XIX i començaments del XX de la mà del seu protagonista, l’Onofre Bouvila, un adolescent que arriba a Barcelona fugint d’un tèrbol assumpte familiar amb l’objectiu d’encetar una nova vida i que passa de ser pràcticament un indigent a un dels homes més rics de Catalunya.

Eduardo MendozaOnofre aconsegueix la seva primera feina repartint fulletons anarquistes durant la construcció dels pavellons de l’Exposició Universal de 1888 al Parc de la Ciutadella per després convertir-se en un petit mafiós.

La seva vida canvia quan coneix Don Humbert Figa, que li ensenya una altra cara de la ciutat, la Barcelona nocturna, la Barcelona dels cabarets, la prostitució i el tràfic de drogues. Però gràcies a Don Humbert comença a especular amb negocis immobiliaris cosa que el permet enriquir-se ràpidament.

Mendoza barreja realitat i ficció i col·loca a l’Onofre al costat de personatges com Rasputín, Primo de Rivera o la emperadriu de l’imperi austro-hongarès, Sissí.

Exposició Universal

Tres dones marquen la vida de l’Onofre, la Delfina, la filla de l’amo de la pensió on s’instal·la quan arriba a Barcelona i el seu gran amor; la Margarita Figa, filla de Don Humbert i amb qui es casa per consolidar el es estatus dins la burgesia i la Maria Belltall amb qui desapareix en un accident aeri.

Onofre està lligat a Barcelona, la seva evolució com a persona durant la novel·la avança en paral·lel a la transformació de la ciutat de la ciutat entre l’Exposició Universal de 1888 i l’Exposició Universal de 1929.

Vicky Cristina BarcelonaLa ciutat passa a obrir-se al mar i a la muntanya després de segles  tancada per les muralles i amb una densitat de població insostenible. Passa de ser una ciutat fosca i tètrica a la Barcelona que coneixem avui dia, la Barcelona modernista i lluminosa que retrata en Woody Allen a la seva pel·lícula Vicky Cristina Barcelona.

Woody AllenEl film ens ensenya la Barcelona del segle XXI a través de la mirada de dues turistes nord-americanes, la Vicky (Rebecca Hall) i la Cristina (Scarlet Johansson) del títol que vénen a passar l’estiu a la ciutat comtal.

Aquí troben a en Juan Antonio (Javier Bardem), un seductor pintor amb qui Cristina, més aventurera que la seva companya Vicky, estableix una relació que es complica amb l’aparició de Maria Elena (Penélope Cruz), la seva temperamental ex-dona.

La pel·lícula ens mostra una panoràmica de Barcelona ens colors suaus i llums daurades, la Barcelona gaudiniana i monumental, sense conflictes, habitada per artistes feliços que gaudeixen de la bona vida anant a festes a l’aire lliure i dinant a restaurants de disseny postmodern. Una Barcelona meravellosa, un miratge.

La ciutat només serveix com a teló de fons per aquest triangle amorós d’alta societat. La visió de Barcelona d’en Allen es plena de tòpics espanyols i fins i tot en una conversa es menysprea la identitat catalana.

Fotograma de la pel·lícula

En canvi, l’Eduardo Mendoza va fer un treball de documentació exhaustiu per escriure la seva novel·la i ens explica com es construeix aquesta Barcelona que en Woody Allen ens ensenya a la seva pel·lícula. Una curiositat: Eduardo Mendoza va viure a Noya York durant deu anys (1973-1983) on treballava com a traductor a les Nacions Unides.

Podeu consultar tots els llibres que tenim de l’Eduardo Mendoza aquí i les pel·lícules de Woody Allen aquí.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula del Woody Allen.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari