Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Els anys salvatges’ o la ‘Barcelona progressiva’ de Xavier Vernetta

Els anys salvatgesSi la passada setmana varem presentar la darrera novel·la d’una escriptora local com Mercè Foradada, Bruixes, ara és el torn d’una altra de les grans plomes que aquesta ciutat ha vist madurar en els darrers temps. Ens referim a l’escriptor Xavier Vernetta i a la seva obra Els anys salvatges que va veure la llum el darrer mes de novembre.

“Sempre he tingut el costum d’escoltar les converses que mantenen persones desconegudes en llocs públics. Indiscreció? Solitud? Curiositat? Per a mi és la manera de penetrar en un món aliè que circumstancialment m’interessa. És d’aquesta manera com vaig sentir parlar per primera vegada de l’Edmond Moner.” Aquestes són les paraules que obren la darrera novel·la del Xavier i serveixen per presentar el que serà el protagonista i fil conductor d’aquesta obra: el “músic, poeta i militant artístic” Edmond Moner, l’excusa que serveix a l’autor per fer un recorregut vertiginós per la Barcelona dels 70, quan la ciutat era una festa de creativitat que es movia entre la repressió de la dictadura franquista i la llibertat d’una democràcia encara per definir.

Xavier VernettaEn paraules del propi autor “al 1970 la dictadura franquista era un cadàver polític. No hi havia prou policia per reprimir tantes ganes de fer coses. És el problema de prohibir-ho gairebé tot, que sempre ve de gust transgredir la norma. Pocs anys després, la democràcia encara no havia decidit què havia d’estar permès i que havia de continuar prohibit. En aquest període d’incertesa la creativitat semblava que no tingués cap límit i van créixer escriptors, pintors, músics, actors i creadors de tota mena”, i que amb el pas dels temps esdevindrien en els principals protagonistes de l’escena cultural catalana a partir de la seva consolidació durant la dècada dels 90.

Els anys salvatges és la quarta novel·la de l’autor resident a Vilanova, totes localitzades a la capital catalana, i a les Biblioteques de la ciutat podeu trobar les altres tres:

Novel·les de Xavier Vernetta

• Dies de pluja (2003)
• Parlem d’amor (2006)
• País de llops (2010)

Igualment la podeu trobar a la Guia de Novetats de Nadal 2011 editada per la Biblioteca juntament amb els bestsellers d’aquestes festes.

1 Comentari fins ara

  1. Manu Diumenge 1 de Gener de 2012 - 19:07 h

    Vaig anar a la presentació a Vilanova i vaig comprar el llibre. M’ha semblat molt interessant. Un cant a la llibertat de creació artística i un homenatge a la ciutat de Barcelona, que avui, com als anys setanta és un focus d’atracció per als creadors de totes les facetes de l’art.

Deixa un comentari