Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Adéu a Cesaria Evora

Cesaria Évora, també coneguda com la “diva dels peus descalços”, va morir el passat 17 de desembre a la seva ciutat natal, Mindelo, a l’illa de Cap Verd.

A finals de setembre va anunciar des de París que es retirava dels escenaris per problemes de salut. Aquests problemes es devien a les seqüeles de vàries intervencions quirúrgiques anteriors, entre aquestes, una a cor obert al maig de 2010.

Cesaria Évora

Cesaria, Cise, com la coneixien els seus amics, va començar a cantar quan era una nena. Actuava els diumenges a la plaça principal del seu poble acompanyada pel saxofó del seu germà Lelo. Als 16 anys va començar a cantar a bars i hotels, i, amb l’ajuda d’alguns músics locals va començar a fer-se popular a l’illa, on la coneixien com la “Reina de la Morna”.

La “Morna” és un gènere musical típic de Cap Verd, relacionat amb el fado portuguès la modinha brasilera, el tango argentí i el lament d’Angola.

L’any 1975 Cap Verd proclamà la seva independència i la Cesaria va haver de deixar de cantar per mantener la seva família. La pobresa i la frustració la van dur a l’alcoholisme.
Aquest període tan dolent de la seva vida s’allargà durant 10 anys.

A mitjans dels ’80 va tornar als escenaris i, aconsellada per altres companys músics va marxar a Portugal i posteriorment a París, on l’any 1988 va enregistrar el seu primer álbum La diva dels peus descalços, que fou un gran éxit de crítica i públic i la van dur a l’èxit amb 47 anys.

S’establí a la capital francesa i des d’aleshores va enregistrar una desena més de discos i ha actuat als festivals més prestigiosos de músiques del món.

Si us agrada l’artista o penseu que és una bona oportunitat per conèixer-la a continuación us presentem els diferents discs que tenim a les Biblioteques Municipals de la ciutat:

Best of… Cesària Evora (1998)
Cabo Verde (1997)
Café Atlántico (1999)
Coladeras de sempre (2004)
Sao Vicente de longe (2001)

Us deixem amb una actuació en directe al Gran Rex de París l’any 2004:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari