Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Adéu a Cesaria Evora

Cesaria Évora, també coneguda com la “diva dels peus descalços”, va morir el passat 17 de desembre a la seva ciutat natal, Mindelo, a l’illa de Cap Verd.

A finals de setembre va anunciar des de París que es retirava dels escenaris per problemes de salut. Aquests problemes es devien a les seqüeles de vàries intervencions quirúrgiques anteriors, entre aquestes, una a cor obert al maig de 2010.

Cesaria Évora

Cesaria, Cise, com la coneixien els seus amics, va començar a cantar quan era una nena. Actuava els diumenges a la plaça principal del seu poble acompanyada pel saxofó del seu germà Lelo. Als 16 anys va començar a cantar a bars i hotels, i, amb l’ajuda d’alguns músics locals va començar a fer-se popular a l’illa, on la coneixien com la “Reina de la Morna”.

La “Morna” és un gènere musical típic de Cap Verd, relacionat amb el fado portuguès la modinha brasilera, el tango argentí i el lament d’Angola.

L’any 1975 Cap Verd proclamà la seva independència i la Cesaria va haver de deixar de cantar per mantener la seva família. La pobresa i la frustració la van dur a l’alcoholisme.
Aquest període tan dolent de la seva vida s’allargà durant 10 anys.

A mitjans dels ’80 va tornar als escenaris i, aconsellada per altres companys músics va marxar a Portugal i posteriorment a París, on l’any 1988 va enregistrar el seu primer álbum La diva dels peus descalços, que fou un gran éxit de crítica i públic i la van dur a l’èxit amb 47 anys.

S’establí a la capital francesa i des d’aleshores va enregistrar una desena més de discos i ha actuat als festivals més prestigiosos de músiques del món.

Si us agrada l’artista o penseu que és una bona oportunitat per conèixer-la a continuación us presentem els diferents discs que tenim a les Biblioteques Municipals de la ciutat:

– Best of… Cesària Evora (1998)
– Cabo Verde (1997)
– Café Atlántico (1999)
– Coladeras de sempre (2004)
– Sao Vicente de longe (2001)

Us deixem amb una actuació en directe al Gran Rex de París l’any 2004:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari