Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Un método peligroso’: o Freud versus Jung

Presentació ‘Un mètode perillós’

Aquest divendres, 25 de novembre, s’estrena el darrer film del director canadenc David Cronenberg i que es titula A dangerous method (Un mètode perillós). Amb Viggo Mortensen, Michael Fassbender i Keira Knightley en els papers protagonistes, s’espera com una de les pel·lícules de la temporada i comença a sonar com una de les que podria tenir un paper destacat en el propera edició dels Oscars de Hollywood.

Un método peligrosoUn método peligroso és una poderosa història de descobriment sexual i intel·lectual basada en esdeveniments reals a partir de la turbulenta relació entre el jove psiquiatra Carl Jung (Michael Fassbender), el seu mentor Sigmund Freud (Viggo Mortensen) i Sabina Spielrein (Keira Knightley). A aquest trio s’afegeix Otto Gross (Vincent Cassel), un pacient llibertí decidit a traspassar tots els límits. Aquesta exploració de la sensualitat, de l’ambició i de l’engany arriba al seu moment més àlgid quan Jung, Freud i Sabina es reuneixen abans de separar-se definitivament i canviar la direcció del pensament modern. Aquesta cinta torna a unir al productor Jeremy Thomas i a David Cronenberg després de la seva col·laboració en El almuerzo desnudo (1991), adaptada a partir de la novel·la de William Burroughs, i de la controvertida Crash (1996).

En paraules del crític Alejandro G. Calvo “Un método peligroso suposa un salt totèmic al retratar l’amoralitat existent sota els gests nobles de la burgesia de finals del segle XIX així com de traçar una mirada antropològica cap a una societat que seria la responsable d’algunes de les majors barbaritats del segle XX. […] Una pel·lícula excepcional, fruit de la ment d’un cineasta privilegiat que demostra que encara és capaç de sacsejar les nostres consciències sense deixar de commoure’ns fins el més profund.” 

David CronenbergDavid Cronenberg, nascut a  Toronto (Canadà) el 1943, és un dels principals iniciadors del què es coneix comunament com “body horror” o horror corporal. Aquest estil de fer pel·lícules explora les pors de la gent per la transformació i la infecció corporals. A la primera meitat de la seva carrera, va explorar aquests temes sobretot amb el terror i amb la ciència-ficció, tot i que el seu treball s’ha ampliat més enllà d’aquests gèneres, com demostren els seus treballs més basats en la representació de la violència. Entre la seva obra destaquen títols com: La mosca (1986), Inseparables (1988), Una història de violència (2005) i Promesas del este (2007), i totes elles les podeu trobar a les Biblioteques Municipals de VNG.

Films de David Cronenberg

Igualment, si voleu aprofundir en la vida dels personatges d’aquest film i, per extensió, en la teoria del psicoanàlisi proposada per ells, podeu consultar algun dels següents documents que també trobareu a les Biblioteques Municipals de VNG:

– Freud y Jung: exploradores del inconsciente
– Freud o Jung?
– Sigmund Freud – Autobiografía: historia del movimiento psicoanalítico
– Freud: el misterio del alma
– Sigmund Freud: su visión del hombre
– La Obra de Jung y la psicología de los complejos
– Jung o la búsqueda de la identidad
– La Psicoterapia de C.G. Jung
– Historia del psicoanálisis
– Esquema del psicoanálisis y otros escritos de doctrina psicoanalítica
– La Psicoanàlisi

Us deixem amb el tràiler d’aquest film tan esperat com controvertit:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari