Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La maleta mexicana

La maleta mexicanaL’any 2007 van arribar al International Centre of Photography (ICP) de Nova York, tres capses de cartró. Aquestes capses són conegudes com “la maleta mexicana” i havien estat desaparegudes durant dècades.

Testimoni gràfic excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, “la maleta mexicana” és un mirall de la nostra història.

Dins les capses hi havia els més de 4.500 negatius de les fotografies que va fer en Robert Capa durant la Guerra Civil Espanyola i que el col·laborador de Capa, en  Imre “Csiki” Weiss va salvar quan l’any 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, van haver d’abandonar l’estudi fotogràfic de París i fugir als Estats Units.

Els negatius no contenen només fotografies d’en Robert Capa sinó que també hi podem trobar fotografies de la seva companya Gerda Taro y d’en David Seyomour.

 Capa - Taro - Seymour

Els tres fotògrafs eren immigrants jueus i es van instal·lar a París als anys ’30, capital  cultural del moment. Amics i col·legues van viatjar junts per Espanya i van publicar a les principals revistes europees i americanes que informaven sobre la guerra com Regards, Ce soir, Vu i més tard a Life.

PosterEls negatius van ser trobats a Ciutat de Mèxic i encara no es sap ben bé com hi van arribar. L’any 2007, degut a  l’exposició commemorativa que organitzava l’ICP sobre en Capa i la Taro, es va aconseguir que els negatius, en possessió del cineasta mexicà Benjamin Tarver, fossin retornats a en Cornell Capa, el germà d’en Robert.

La comissària independent i cineasta Trisha Ziff va ser la encarregada de la negociació i ella mateixa ha estat l’encarregada de dirigir la pel·lícula La maleta mexicana sobre aquesta fascinant història.

Ara mateix podem veure aquest valuós material fotogràfic al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per primer cop al nostre país i, a més a més, podem col·laborar en la recerca de més de dos-cents nens que apareixen en una selecció de fotografies de “la maleta” en aquest blog.

Si voleu conèixer millor la obra d’aquests fotògrafs podeu consultar als enllaços els documents que tenim sobre el Robert Capa i Gerda Taro.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari