Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


1991

Fa vint anys es van publicar tres discos de tres grups de música que tenien com a base la ciutat nord-americana de Seattle i que van marcar la història del rock donant el tret de sortida a un moviment musical conegut com a Grunge.

TenEl primer en publicar-se va ser Ten, de Pearl Jam, el 27 d’agost de 1991. Aquest va ser l’àlbum de debut de la banda que, a diferència de les altres dues, continua en actiu i que han celebrat els seus vint anys sobre els escenaris amb un documental: Pearl Jam Twenty, dirigit per en Cameron Crowe.

Pearl JamTen no va ser un èxit immediat però a finals de 1992 va arribar al número 2 de la llista Billboard nord-americana. Destaquen les lletres d’Eddie Vedder en cançons com Jeremy, que parla d’un fet real, de la història d’un jove traumatitzat per les burles dels seus companys que va suïcidar-se a l’escola, dins la seva classe.

NevermindPotser el més conegut va ser el Nevermind de Nirvana. Publicat el 24 de setembre de 1991, era el segon àlbum d’estudi de la banda, després de Bleach i va suposar un inesperat èxit de crítica i públic, degut, en gran part al primer senzill extret del disc, Smells like teen spirit, que es convertí en tot un himne generacional.Nirvana

Aquest èxit tan ràpid va ser de difícil digestió pel líder de la banda, Kurt Cobain, que el feu entrar en el món de les drogues i que el portà a suïcidar-se el 5 d’abril de 1994.

Els altres membres de la banda, Krist Novoselic i Dave Grohl han continuat les seves carreres musicals en altres grups, sent en Grohl el que ha tingut més èxit amb la banda Foo Fighters.

BadmotorfingerBadmotorfinger va ser publicat el 8 d’octubre de 1991 i va aconseguir una nominació als premis Grammy i els vídeos de cançons com Outshined o Jesus Christ Pose es van veure sovint al canal MTV.

SoundgardenSoundgarden, format per Chris Cornell, Kim Thayil, Ben Sheperd i Matt Cameron es van separar l’any 1997, però el passat 2010 es van tornar a reunir i a fer alguns concerts.

Chris Cornell ha seguit la seva carrera en solitari. Matt Cameron és l’actual bateria de Pearl Jam.

Podeu trobar els discos a la Biblioteca o escoltar-los mitjançant l’spotify clicant a les portades que hi ha aquesta notícia.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari