Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Jo vaig amb mi’ de Raquel Díaz Reguera

A la Sol li agrada el Martín, però el Martín mai s’ha fixat en la nostra protagonista, tot i que és una nena molt especial: duu unes cuetes molt divertides, unes ulleres massa grans, uns vestits sempre multicolors i –el que la fa més diferent– duu unes ales i molts ocells al cap.

Però el Martín segueix sense mirar-la i ella, aconsellada pel seus amics, es canvia de pentinat, es treu les ulleres, comença a vestir-se com tothom i perd les ales i els ocells i, de cop, quan finalment ja és una més i s’assembla a la majoria, quan ja ha perdut tot el que la feia única, el Martín es fixa en ella.

Però la Sol encara haurà de prendre una altra decisió: val la pena canviar la nostra manera de ser per agradar als altres?

Fins a finals d’abril podreu gaudir de la representació teatral d’aquest conte, al Teatre Poliorama, amb els actors Anna Arena, Meritxell Termes i Albert Ruiz, i amb l’adaptació de Paco Mir.

Jo vaig amb mi està signat per Raquel Díaz Reguera i publicat per Thule, on hi trobem la reflexió sobre les pròpies emocions, el debat intern que s’exterioritza en situacions fantàstiques que expliquen els pilars emotius de les nostres vivències més íntimes, per tal de tenir sempre present una important preocupació sobre l’autoestima femenina i els estereotipus de gènere que no només encasellen a les nenes sinó que també ho fan amb els nens.

Raquel Díaz Reguera neix a Sevilla l’any 1974 i des de ben petita el dibuix esdevé una de les seves passions. Estudia Belles Arts i completa la seva formació amb cursos de disseny gràfic i il·lustració digital. Durant la seva estada a Madrid desenvolupa la seva capacitat d’explicar històries de manera molt sintètica treballant com a lletrista.

L’any 2010, mentre treballa com a dissenyadora gràfica, publica el seu primer àlbum il·lustrat Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? I a partir d’aquest, segueix Un amor tan gran, Un beso antes de desayunar , El monumento a la cometa, Catálogo de besos, Un día de pasos alegres, Azulín, azulado, Como pluma de pájaro, Abuelas de la A a la Z, Un banco en la plaza

Els seus àlbums il·lustrats la consagren com una autora capaç d’arribar  a lectors de qualsevol edat mentre compagina la seva tasca com a mare amb la de creadora tot terreny ja que segueix il·lustrant i fabulant i escriu lletres de manera esporàdica.

En molts dels llibres de la Raquel Diaz Reguera hi trobem la temàtica de la coeducació i segons la mateixa autora, les nenes i les dones són quasi sempre les protagonistes de les seves històries i tot i que els contes coeducatius no parteixen d’una intencionalitat sí que són el producte de la seva experiència com a mare d’una nena i d’un nen i aquest fet fa que tingui molt presents els límits que tenen els infants en la la quotidianitat diària. Només cal pensar en les joguines, les botigues de roba, la publicitat, les lletres de les cançons…

Continua argumentant la mateixa autora que l’estereotipus de dona que hem fabricat és penós i que cal lluitar amb tot això. Defensa que no és cert que els seus contes siguin per a nenes: aquest és el primer error  i aquesta lluita és de tothom, d’elles i d’ells, al cinquanta per cent.

Raquel Díaz Reguera desitja que els seus lectors siguin simplement lectors, sense importar si són nois o noies. Es pregunta que si les noies porten tota la vida llegint llibres amb protagonistes masculins i ara que les protagonistes dels contes no són totes ni princeses ni aspirants a ser-ho, resulta que són contes per a nenes? Doncs no.

Consulteu els documents disponibles de Raquel Díaz Reguera al catàleg de les Biblioteques de la ciutat clicant aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari