Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Mercaderes del espacio

Dilluns de la passada setmana va tenir lloc la trobada del Club de Lectura de Ciència Ficció per comentar el llibre Mercaderes del espacio, escrit per Frederic Pohl i C.M. Kornbluth. Un llibre escrit a quatre mans no és estrany a la ciència ficció, a diferència de la resta de gèneres literaris.

Podríem dir que aquest és un llibre visionari que prediu un futur on l’economia i la publicitat seran els grans propietaris de el món, tot i ser escrit l’any 1953. Grans empreses tenen el poder més absolut. El sistema econòmic ha fagocitat el sistema polític i l’home ja només viu per consumir.

No és només un món on la publicitat és la reina, també es combina a més el luxe i l’escassetat, els aparells fantàstics al costat de la falta de combustible, el protagonista viatja a Cadillac però a pedals, hi ha tota classe de begudes industrials però extrema escassetat de proteïnes, etc…

Al llibre trobem una crítica dura i mordaç contra una societat que s’estava creant als anys cinquanta i a la que estem aterrant en aquest segle. Un llibre que es llegeix de forma senzilla i que ens fa pensar cap on anem, que volem realment en la nostra vida i que és el que ens fa feliços.

Per a la propera trobada el grup visionarà la pel·lícula:

Aniquilación

Aniquilació és una pel·lícula nord-americana de ciència ficció de l’any 2018, dirigida per Alex Garland i protagonitzada per Natalie Portman i Oscar Isaac. La pel·lícula està basada en la premiada novel·la homònima escrita per l’autor nord-americà Jeff Vandermeer el 2014.

La història relata l’aventura de l’expedició número 12, un grup format per científiques de diferents àrees del saber, com una biòloga interpretada per Natalie Portman, una psicòloga (Jennifer Jason Leigh), una geòloga (Tuva Novotny), una física (Tessa Thompson ) i una paramèdica (Gina Rodriguez), per anar a una deshabitada i perillosa regió batejada com a Àrea X, que roman fortament vigilada per evitar que ningú entri ni surti sense un control exhaustiu. La regió té, com a particularitat especial, unes lleis físiques pròpies: un cop dins, no s’apliquen les lleis de la natura que regeixen a la resta del planeta Terra. La missió de la petita expedició és seguir investigant l’Àrea X i saber el que va passar amb l’Expedició 11, després de la qual, el seu espòs, qui era membre de la mateixa, va tornar, com a únic supervivent, en un estat físic i mental molt estranyament alterat. A mesura que les dones s’endinsen en l’espai poden trobar que aquest funciona com un prisma reflectint les coses en diferents formes.

Alex Garland pren les regnes com a director de l’adaptació cinematogràfica d’una de les novel·les més premiades i best-seller de l’escriptor nord-americà Jeff Vandermeer, publicada el 2014, i la qual és la primera part de la trilogia de novel·les coneguda com Southern Reach, composta per Aniquilación, Autoridad i Aceptación. Abans d’aquesta pel·lícula, Garland va treballar com a guionista de la cinta Ex Machina (2015), la qual també va dirigir (sent la seva primera pel·lícula) i que li va merèixer la nominació als Oscar.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat també trobareu la seva novel·la La playa.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari