Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


L’aigua

gota.jpgL’aigua és un compost químic transparent, inodor, insípid, químicament format per hidrogen i oxigen, de fórmula empírica H2O, el qual, és el constituent majoritari de la pluja, mars, llacs, rius…

A temperatura ambient l’aigua pura és líquida, inodora, insípida i incolora, tot i que adquireix una lleu tonalitat blava en grans volums, a causa de la refracció de la llum en travessar-la, ja que absorbeix amb major facilitat les longituds d’ona llarga (vermell, taronja i groc) que les longituds d’ona curta (blau, violeta), desviant lleugerament aquestes últimes, provocant que en grans quantitats d’aigua aquestes ones curtes es facin apreciables. És l’únic compost que pot estar en els tres estats (sòlid, líquid i gas) a les temperatures que es donen en la Terra.

L’aigua és fundamental per a totes les formes de vida coneguda. Els humans consumeixen aigua potable. Els recursos naturals s’han tornat escasos amb la recent població mundial i llur disposició en diverses regions habitades és la preocupació de moltes organitzacions governamentals.

EL CICLE DE L’AIGUA

aigua.jpgEl cicle de l’aigua, conegut formalment com cicle hidrològic, intenta explicar al continu intercanvi d’aigua dins de la hidrosfera, entre l’atmosfera, l’aigua superficial i subterrània i els organismes vius. L’aigua canvia constantment la seva posició d’una a una altra part del cicle d’aigua, implicant bàsicament els següents processos físics: evaporació dels oceans i altres masses d’aigua i transpiració dels éssers vius (animals i plantes) cap a l’atmosfera, precipitació, originada per la condensació de vapor d’aigua, i que pot adaptar múltiples formes, escolament, o moviment de les aigües superficials cap als oceans.

http://www.edu365.cat/primaria/muds/natural/aigua/imatges/cicle_aigua.swf

L’AIGUA: UN BE ESCÀS

Els recursos d’aigua de què disposen les persones són molt limitats i, a més, la distribució de les pluges és desigual al planeta, per la qual cosa la disponibilitat d’aigua no és igual a tot arreu.
beescas.jpgLes condicions climàtiques fan que l’aigua sigui un be escàs i mal distribuït. Uns 2000 milions de persones de 80 països d’arreu del món viuen en zones amb escassesa crònica d’aigua, i, a mesura que les poblacions humanes i animals vagin creixent, la crisi serà pitjor.
La quantitat d’aigua que consumeixen els diferents països està en funció del grau de desenvolupament tecnològic de la societat. Els països més desenvolupats com ara Estats Units o la Unió Europea consumeixen grans quantitats d’aigua per fer front a l’agricultura i la ramaderia intensiva, a la generació d’energia i al desenvolupament de les activitats industrials.
Les necessitats d’aigua són cada vegada més grans, però els recursos són limitats. Només un ús racional de l’aigua pot permetre que l’activitat de les persones i el desenvolupament siguin compatibles amb els recursos existents.

 

3 Comentaris fins ara

 1. Maële i Edward Dimarts 4 d'Octubre de 2011 - 10:53 h

  Ens agrada molt aquesta notícia, perquè l’aigua és molt important al món i no podem malgastar-la, ja que hi ha molta gent que no te res d’aigua.
  El cicle de l’aigua és molt interessant. També és molt interessant que l’aigua es pugui transformar en tres estats(líquid, sòlid i vapor).

 2. Marta i Jan Dimarts 4 d'Octubre de 2011 - 10:52 h

  El vostre video i la vostra notícia són molt interesants, i explican molt bé el cicle de l’aigua i han sigut molt agradables.

 3. Julia i Iber Dimarts 4 d'Octubre de 2011 - 10:45 h

  El video ens ha agradat molt i us ha quedat molt bé.
  Amb aquest vído podríeu guanyar un óscar i tot.

Deixa un comentari