Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Allà on viuen els monstres” de Maurice Sendak al Club de Lectura Familiar Addictes als Àlbums.

Publicat per primera vegada l’any 1963 i tot i que aquesta obra ha esdevingut un àlbum de referència dins de la Literatura Infantil i Juvenil, va suscitar polèmica tant pel tractament poc exemplar dels infants com per la manera de tractar els tema dels monstres.

28451_105313_1Maurice Sendak narra un viatge simbòlic des de l’habitació d’en Max, el protagonista, fins a un lloc fantàstic, tot travessant un temps i espai mític on s’enfronta amb les seves pors. L’infant s’evadeix del seu entorn tot imaginant un món fantàstic dins de la seva habitació.allaonviuenelsmonstres

A “Allà on viuen els monstres” hi ha un enfrontament entre realitat i ficció i la imaginació s’usa per experimentar un alleujament del món real, el càstig de la mare pel mal comportament del protagonista, i els monstres són la manera de posar en imatges els problemes i les pors quotidianes infantils.

La interacció del Max amb els monstres és la representació del diàleg que viu dins de l’habitació, on transita des de la revolta contra els límits que la mare imposa i la reafirmació del jo al reconeixement i acceptació de les raons de la mare fins a l’acceptació, tot passant pel desconcert, la frustració i la ràbia. Estem, de fet, davant d’un exercici d’autocrítica reflexiva pròpia del procés educatiu.

Publican-clasico-monstruos-Maurice-Sendak_4695518

L’àlbum proporciona una atmosfera quasi màgica que es desprèn en cada pàgina i mostra una perfecta conjunció entre paraula i imatge. Trobem una història poètica i senzilla explicada amb humor i amb total economia expressiva, on les il·lustracions van “in crescendo” a mesura que el protagonista s’endinsa en el món imaginari fins que les imatges ocupen la totalitat de la pàgina quan la història arriba al seu punt àlgid i van disminuint a mesura que el Max torna a la realitat.

Si voleu saber quins documents de Maurice Sendak podreu trobar a les Biblioteques, només heu de clicar aquí.

Si teniu curiositat per saber quin va ser el primer àlbum que es va comentar al Club Familiar Addictes als Àlbums, cliqueu aquí.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari