Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Les havaneres

Si volem trobar antecedents musicals del ritme de l’havanera cal remuntar-se al segle XVI a la contradansa anglesa. Aquesta va arribar al Carib quan corsaris i pirates al servei de la corona anglesa minaven el poder espanyol al continent americà. L’any 1762 els anglesos prenen possessió de La Habana. Al cap d’uns anys, al 1979 hi ha l’arribada dels francesos degut a la Revolució dels Esclaus que hi va haver a Haití, i aquests portaren amb ells els seus servents, normalment africans.

Cantada d’havaneres a Platja d’Aro

Aquestes influències caribenyes d’origen africà donaren a la contradansa un ritme més lent, i els criolls (els americans descendents de famílies originàries de la Península Ibèrica i altres parts d’Europa) hi donaren el toc definitiu.

Barca de MitjanaParlar de quina va ser la primera havanera és entrar en una polèmica que encara avui no és resolta. Uns només es miren les dates, altres els autors, altres si és havanera o contradansa, …

On potser hi ha més punts en comú és en la primera partitura que es publica, i és un 13 de novembre de l’any 1842 al periòdic “La Prensa” i s’anomena El amor en el baile, però se’n desconeix l’autor. I on si que hi ha acord és en la primera havanera amb partitura i autor. Aquesta peça és La paloma i el seu autor, Sebastian Iradier; segons els entesos, l’havanera més coneguda mundialment.Els Pescadors de l’Escala

L’havanera és un dels cants d’anada i tornada per excel·lència. Van arribar a Catalunya al segle XIX, quan els “indianos”, mariners i emigrants retornats de Cuba, cantaven amb nostàlgia records d’aquella terra, sobretot a les tavernes. Per tant, podem dir que és cert que provenen de Cuba, però les hem fet créixer a casa nostra i fins i tot les hem enriquit amb la nostra llengua, fet que quasi no passa a la resta de llocs on també va arribar l’havanera.

I si Catalunya és terra d’havaneres, l’estiu és la seva millor època. A qualsevol poble català, i especialment de la costa, podrem trobar al menys una cantada. Però si no en teniu cap a prop, podeu venir a les biblioteques municipals, on podreu trobar documentació sobre les havaneres, com per exemple:
Havaneres: imatge, història i tradicions de la cançó marinera
Cremat de rom: les cent millors havaneres
L’Havanera, un cant popular

O bé, podeu escoltar les millors havaneres de la mà de:
Pescadors de l’Escala
Barca de Mitjana
Leonora Milà

En el vídeo que podeu veure a continuació, podeu escoltar potser l’havanera més coneguda i popular de totes, El meu avi, interpretada per Barca de Mitjana:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari