Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La Nit de Foc

solstici.jpgLa Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l’any degut a la proximitat del solstici d’estiu.

La nit de Sant Joan sempre s’ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l’anomena la Nit del Foc. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l’any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre.

foguera-sant-joan.jpgLes fogueres per Sant Joan, no sols s’han estès i arrelat arreu dels territoris de parla catalana, sinó que també n’hi ha molta tradició a molts llocs. Malgrat tot, no sembla que provingui d’una tradició molt antiga i podria tenir pocs segles.

Es fan fogueres comunals, familiars i individuals. Segons la tradició de cada localitat se’n munten moltes de diferents o només se’n fan en una plaça o carrer en concret. És normal que per a aquest esdeveniment s’acumuli objectes d’inservibles de fusta durant tot l’any. Hi ha qui creu que les fogueres tenen la virtut de netejar el cel de les nuvolades malignes d’aquelles capaces de dur calamarsa, de manera que cal encendre-les un cop l’any perquè no pedregui i faci mal temps.

petards.jpgEls nens i nenes comencen a participar en la festa des de ben petits, brandant bengales i llençant bombetes (també anomenades cebes), uns explosius que s’activen pel cop amb el terra i que de tant febles que són que son totalment inofensius. A mesura que es fan grans, els pares els van permetent fer ús d’explosius cada cop més potents. Començant amb petards de metxa i traques i acabant amb petards ben potents que cal manipular amb molta precaució. La nit s’emplena de fonts de llum i el cel de coets artificials de molts colors diferents.

Encara que els protagonistes de la nit són els més petits, la normativa no permet que els menors de 14 anys comprin petards sense anar acompanyats d’un adult. A més, com a mesura de prevenció, els majors de 14 anys han de demostrar l’edat amb el seu carnet d’identitat.

A la Biblioteca us recomanem aquest conte:conte2.jpg

Sant Joan
Font, Núria
Barcelona : Cruïlla, 2011

Col·lecció, ambientada en la vida quotidiana dels infants i que combina il·lustració i fotografia, per conèixer les principals celebracions del nostre calendari tradicional.

1 Comentari fins ara

  1. Horacio i Júlia M Dimarts 4 d'Octubre de 2011 - 10:44 h

    Abans de llegir aixó no sabiem que sant Joan es celebra per fer fora els essers imaginaris que campen durant aquesta nit.

Deixa un comentari