Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Inés y la alegría’ d’Almudena Grandes

Inés y la alegríaLa lectura triada per gaudir de l’estiu en companyia d’un bon llibre ha estat Inés y la alegría: el ejército de la Unión Nacional Española y la invasión del valle de Arán, Pirineo de Lérida, 19-27 de octubre de 1944  d’Almudena Grandes.

La història se situa a Toulouse, l’estiu de 1939, i té com a protagonistes a Carmen de Pedro, responsable en França dels delmats comunistes espanyols, i Jesús Monzón, organitzador d’un dels grups de la Resistència contra l’ocupació alemanya. Aquest últim, el 1944, prepara i compta amb un exèrcit d’homes disposats a envair Espanya. Estretament relacionats amb aquests fets es troben Galán, que ha combatut en l’Agrupació de Guerrillers Espanyols, i Inés, que ara per fi creuen, com molts altres, que la tardor de 1944, després de l’arribada dels aliats a França i la retirada dels alemanys, farà possible establir un govern republicà a Viella.

Aquesta novel·la, concatenant la Història amb majúscula amb la peripècia de personatges de ficció, conta la història desconeguda i sorprenent de la invasió de la vall d’Aran per part d’un exèrcit de guerrillers. Una novel·la irrefrenable i apassionada, escrita de manera vigorosa, sobre dones i homes que van lluitar amb convicció per alliberar a Espanya, van viure a l’exili i van tornar després de la mor de Franco a un país irreconeixible i, el que és pitjor, oblidadís i indiferent amb la seva modesta epopeia.

Obres d’Almudena Grandes

Inés y la alegría és el primer dels episodis d’un projecte narratiu que , a la manera dels Episodis Nacionals de Galdós, consta de 6 novel·les independents que tracten de recórrer la postguerra i la dictadura franquista fins el 1964, l’any en el que el Règim va celebrar els seus vint-i-cinc anys. Es tracta de novel·les que recreen fets reals des d’arguments de ficció. Molts dels personatges transiten amb naturalitat entre unes i altres novel·les actuant a vegades com secundaris i d’altres com a protagonistes, fins elaborar un tapís complet i representatiu del que va ser la resistència a la dictadura. Totes, a més, compten amb un epíleg en el què els seus protagonistes desembarquen a la transició, per oposar la memòria dels lluitadors per la llibertat, a una llibertat que no ha volgut reconèixer, ni veure’s reconeguda, en la lluita de ningú.

Almudena GrandesAlmudena Grandes va néixer a Madrid el 1960. Es va donar a conèixer en 1989 amb Las edades de Lulú, XI Premi Sonrisa Vertical. Des de llavors l’aplaudiment dels lectors i la crítica no ha deixat d’acompanyar-la. Les seves novel·les Te llamaré viernes, Malena es un nombre de tango, Atlas de geografia humana, Los aires difíciles i Castillos de cartón, juntament amb els volums de contes Modelos de mujer y Estaciones de paso, l’han convertit en una de les narradores més sòlides i de major projecció internacional de la recent literatura espanyola.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Inés y la alegría’ d’Almudena Grandes

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 17 de setembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb aquesta entrevista on l’autora ens explica aquest projecte que compren la publicació de sis novel·les relacionades amb aquest moment històric:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari