Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Bloomsday

Dones celebrant el Bloomsday

El Bloomsday és una de les tradicions més curioses de la literatura contemporània. És una commemoració anual que té lloc el 16 de juny per part de centenars de seguidors de l’obra Ulises, de James Joyce.Es tracta d’una festa laica a Irlanda. La festa consisteix en reviure els esdeveniments de la novel·la Ulises, tots els quals succeeixen el mateix dia, el 16 de juny del 1904, a Dublin. Cartell del Bloomsday 2011El nom de la celebració prové de Leopold Bloom, el protagonista de la novel·la.

Aquest dia inclou una sèrie d’activitats culturals, com ara lectures, conferències i representacions de l’Ulises, rondes de pubs i diversió general. Els entusiastes se solen vestir amb roba de l’època per a la celebració i segueixen la ruta de Bloom al voltant de Dublin, seguint referències com ara el pub Davy Byrne’s.

A més a més d’aquesta recreació, arreu del món s’ajunten grups d’aficionats a la literatura per discutir i conversar sobre l’obra de Joyce, una de les més importants de la literatura anglosaxona.

Portada de “Ulisses”La novel·la narra detalladament cada hora delJames Joyce 16 de juny del 1904 en la vida de tres personatges centrals: Stephen Dedalus, Leopold Bloom i la seva esposa, Molly Bloom. Bloom és un Ulises modern, encarna el personatge mític de l’Odissea d’Homer en el cos d’un ciutadà normal i corrent, en una ciutat moderna. En aquest cas és un venedor de publicitat per a un diari, però si a l’Odissea Ulisses va trigar 20 anys en retornar a la seva llar d’Ítaca, el modern Ulisses (Leopold Bloom) viu totes les aventures a través de la ciutat, Dublin. En aquest únic dia, Joyce reconstrueix a la seva novel·la, no només la ciutat sinó l’àmbit de la civilització moderna, de les seves ruptures religioses, morals, socials i polítiques.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari