Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Fake News, la verdad de las noticias falsas

portadaLes fakes news és el terme anglosaxó que s’utilitza per denominar les notícies falses que es difonen a través dels portals de notícies com un producte periodístic a través dels canals de premsa escrita o digital, ràdio, televisió i xarxes socials per tal de generar confusió, desinformació o engany entre la població. El seu objectiu primordial és manipular les decisions o opinions dels usuaris per mitjà de la mentida, normalment en favor o detriment d’una entitat o persona per tal d’obtenir uns beneficis a canvi.

Si les fake news són mentides, per què ens les creiem? Per què les compartim? Qui les fa virals? Quina és la veritat de les notícies falses? Al mateix temps que respon a aquestes preguntes, el professor universitari Marc Amorós aprofundeix en el llibre que us presentem avui, Fake News, la verdad de las noticias falses, en les implicacions de llegir i creure en notícies falses, i de quina manera perjudiquen la nostra salut informativa i ens tornen cada dia més cecs.

Què t’estimes més: llegir fake news o menjar caca? La pregunta no és gratuïta. “Pot ser que et semblin dues accions molt diferents, però per al papa Francisco són el mateix. Els mitjans de comunicació i els periodistes que difonen fake news corren el risc de caure presos de la coprofilia (interès anormal per la caca) i els seus lectors, al seu torn, corren el risc de coprofàgia (ganes d’alimentar de femta), va afirmar el summe pontífex al desembre de 2016 en una entrevista al setmanari catòlic belga Tertio”, ens diu Amorós.

Seguint el seu raonament, “Si arribem al punt en què no podem confiar en les notícies, només ens creurem les que reafirmin el nostre pensament. És a dir, aquelles que ens donin la raó”. “Això ens conduirà a una societat impermeable al pensament aliè o contrari. Ens tornarem cecs i sords a totes les notícies contràries als nostres prejudicis i opinions preconcebudes. No estarem disposats a que la informació ens tregui la raó, acte que ens portarà a una polarització cada vegada més radical “, opina Amorós. “Amics i amigues, no hi ha dubte que estem deixant de ser una societat de la informació per endinsar-nos en la societat de la desinformació. En la societat de la informació falsa”.

Tot això i més trobareu en aquest llibre, prorrogat pel televisiu Jordi Évole.

Marc Amorós Garcia és fan de Bruce Springsteen, mark amorosdes de fa 20 anys és periodista i quan es va llicenciar no portava barba. Actualment és guionista i director de programes de televisió. Ha dirigit programes per a Movistar +, La Sexta i TVE i treballat per a Antena 3, Tele 5, RNE, RAC1 i la Cadena SER. També ha estat professor universitari. Del periodisme es va enamorar per la seva voluntat d’explicar les coses d’acord amb els fets, no amb les opinions ni les creences. D’ell diran moltes coses, encara que no totes veritat.

Si us interessa el tema, a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més llibres que ens parlen de les xarxes socials en línia.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari