Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Frankenstein o el Prometeu modern: celebrem el seu bicentenari

56df7b0aea9cb518c77a7a6c1f2fc35bAmb només 18 anys, Mary Shelley va començar a escriure la seva obra més coneguda: Frankenstein o el Prometeu modern, considerada tot un clàssic dins del gènere de la novel.la gòtica i gòtica i el primer text de ciència ficció de la literatura.

Frankenstein o el Prometeu modern, en anglès Frankenstein or The Modern Prometheus, va ser publicada el març de 1818, i el text explora temes com la moral científica, la creació i la destrucció de la vida, així com l’audàcia de la humanitat en relació amb Déu. D’aquí, el subtítol de l’obra: el protagonista intenta rivalitzar en poder amb déu, com una mena de Prometeu modern que arrabassa el foc sagrat de la vida a la divinitat per afavoir els homes i resulta cruelment castigat pels déus.

Concebut com a relat de terror, s’hi destil.la el concepte de caràcter científic, moral i filosòfic sobre el dret de l’ésser humà a crear vida intel·ligent i quines conseqüències comportaria una acció com aquesta, la resurrecció mitjançant l’ús d’electricitat i la por i la intolerància a la singularitat.

1200px-RothwellMaryShelleyL’autora britànica Mary Shelley, filla de dos intel·lectuals rebels, William Godwin i Mary Wollstonecraft, va ser també la segona esposa de Percy Bysshe Shelley, poeta líric i un altre gran rebel.

En una casa prop del llac de Ginebra a Cologny, on s’hi estaven amb la seva germanastre Claire Clairmont i Lord Byron, i obligats a una clausura obligada a causa de les pluges, és on l’autora va concebre Frankenstein o el Prometeu modern prenent com a base una conversa fosca i interessant, d’on sorgeix la idea de fer-ne un relat curt i amb l’ajuda de Shelley, amplià la narració fins a convertir-la en el clàssic que nosaltres coneixem.

Frankenstein per a molts de nosaltres és el nom d’un monstre més que el cognom del creador d’un monstre. De fet monstre i creador són en realitat dues meitats antitètiques de la mateixa persona. Victor Frankenstein representa els sentiments i la seva criatura sense nom és l’enteniment.

El monstre ha esdevingut una icona de la cultura popular. Si Frankenstein encara no forma part del teu entorn, a la Biblioteca el trobaràs en diferents formats i dirigits a diferents franges lectores. Els companys del Prestatge Virtual de Novel·la han preparat una guia de lectura molt complerta sobre aquest mite: Guia de Lectura Frankenstein o el Modern Prometeu.

Us deixem amb el tràiler de Remando al viento (1988). Pel·lícula de Gonzalo Suárez on es fantaseja amb els orígens del relat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari