Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Romeo i Julieta’ de William Shakespeare

Amb la lectura d’aquest mes el Club de lectura de Teatre de la Biblioteca Cardona s’apropa a un dels grans clàssics de la dramatúrgia occidental, Sir William Shakespeare, i a una de les seves obres més importants i reconegudes: Romeo i Julieta.

Romeo i JulietaEs tracta d’una història suficientment coneguda pel públic i a la qual s’ha recorregut reiteradament tant en el teatre com en el cinema. Escrita probablement el 1591, a Romeo i Julieta hi ha una constant i aferrissada lluita entre l’amor i l’odi, amb la passió i la violència com a armes. I la tragèdia es va formant al voltant de dos joves amants apassionats que l’única cosa que volen és viure la seva vida junts, però que, voluntària o involuntàriament, tot allò que els envolta els juga la contra. L’obra és també una història de confrontacions i rivalitats familiars, ja que els familiars de la núvia, els Capuleto, són íntims enemics de la família del nuvi, els Montesco.
 
Romeo i Julieta és també una història de principis on es jutja el que és correcte i el que no des del punt de vista de l’ètica, i on es juga amb el poder i els interessos de la gent més rica envers la resta de la societat. Però, per sobre de tot, Romeo i Julieta és una història d’amor portada a l’extrem dels desencontres en ser corrompuda per les baixes passions dels éssers humans en un exercici de cruel reflexió per a aquells que han deixat de creure en l’amor.

En aquesta obra es recrea un clima de sensualitat mediterrània que envolta constantment els protagonistes i els posa en contacte amb els batecs de la naturalesa. Aquesta reinserció de l’home en el món dels sentits, que és una de les conquestes del Renaixement enfront de les evasions tocades d’absolut que amb més o menys fortuna intentà d’imposar l’Edat Mitjana, es fa patent en Romeo i Julieta. No és estrany que l’autor es decantés per una faula italiana, ja que per a ell Itàlia representava el bressol de la nova manera d’entendre la joia de la vida i, al capdavall, també la joia de la mort.

William ShakespeareWilliam Shakespeare, fill de John Shakespeare i Mary Arden, va néixer el 1564 a Stratford-on-Avon. El 1582 es casà amb Anne Hathaway i el 1587 se n’anà cap a Londres, on féu d’actor. Més tard es va associar amb el grup de comediants Lord Chamberlain’s Men, grup amb el qual va continuar durant la resta de la carrera. El seu primer text escènic, Venus i Adonis, data del 1593. Després anà donant a conèixer les grans obres, fins que el 1612 es retirà del teatre i tornà a Stratford, on morí el 1616.

Shakespeare, que es dedicà al teatre durant vint anys, fou un observador agut del caràcter anglès. Moltes de les seves obres tenen lloc en països estrangers, però els seus personatges més estimats procedeixen directament del món rural de Warwickshire. Creà una sèrie d’obres teatrals que han estat traduïdes a la majoria de llengües i interpretades innombrables vegades per les més grans companyies teatrals.

L’edició que es llegirà en aquesta ocasió ha estat traduïda i anotada per Salvador Oliva, poeta i traductor, que ha estat el gran traductor de l’obra shakesperiana al català, motiu pel qual ha rebut el beneplàcit de la crítica i l’ha fet mereixedor d’importants premis de traducció.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç ‘Romeo i Julieta’ de William Shakespeare, i completar aquesta lectura amb l’anàlisi realitzat per Josep Maria Teixell ‘Romeo i Julieta’ – Anàlisi i amb la consulta de les obres que disposem al catàleg de l’autor britànic.

La propera trobada del Club de lectura de Teatre es farà el proper divendres 27 de maig a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari