Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els clubs de lectura estan de moda

Clubs de lecturaEls clubs de lectura s’han convertit en un fenomen cultural a l’alça que arriba a milers de lectors.

Aquest “invent” va sorgir al món anglosaxó després de la segona guerra mundial, i al 1998 la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona va ser la pionera a Catalunya. Ara, els clubs de lectura de Club de lectura d’adultsCatalunya són més de 400, molts amb llista d’espera. Per percebre millor l’evolució d’aquest fenomen només cal mirar les dades de les biblioteques públiques catalanes, que tenien 131 clubs al 2003, davant dels 255  de l’any 2010.

Però no només hi ha clubs de lectura a les biblioteques, també hem de contar els independents, els impulsats per llibreries o centres cívics,… a part dels que funcionen a Internet. I tots funcionen d’una manera similar, es reuneixen una vegada al mes un grup d’entre 20 i 25 persones que posen en comú les opinions que els provoquen un llibre determinat que tots han llegit prèviament.

L’èxit dels clubs de lectura, segons Juanjo Arranz, director de programes de la xarxa de Biblioteques de Barcelona, radica “en el seu paper relacional, perquè la gent, a més d’explicarClub de lectura de nois i noies la seva experiència lectora, hi va a relacionar-se i fer amistat, i el fet que socialitzen la lectura, ja que converteixen en un plaer el compartir el gust o disgust que els ha causat un llibre i discutir amb altres les seves impressions”.

Hi ha clubs de temàtica molt diferent, des de generalistes a temes com el còmic, viatges, poesia, teatre, ciència-ficció, filosofia, eròtica o cinema, passant pels més específics de la tercera edat, els reclusos o persones discapacitades.

Club de lectura de teatreA la Biblioteca Armand Cardona tenim actualment el club de lectura d’adults, el club de lectura de teatre i el club de lectura per a nois i noies.

El club de lectura d’adults està adreçat a persones majors de 18 anys amb ganes de llegir, descobrir i conversar. Aquest mes estan llegint “Paraíso inhabitado” d’Ana Maria Matute.

El club de lectura per a nois i noies està dirigit a tots aquells que tinguin d’11 a 13 anys, que els agradi llegir i que vulguin xerrar sobre una lectura interessant. Actualment estan llegint “Camps de maduixes” de Jordi Sierra i Fabra.

I el club de lectura de teatre, que també s’adreça a majors de 18 anys, apassionats de la lectura i de les arts escèniques. Aquest mes llegiran “La dona d’abans” i “La nit àrab” de Roland Schimmelpfenning.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari