Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La dona d’abans’ i ‘La nit àrab’ de Roland Schimmelpfennig

En aquesta ocasió el Club de lectura de Teatre dedica les lectures d’aquest mes a l’autor alemany Roland Schimmelpfennig. Els textos d’aquest dramaturg són, abans que res, una temptació lúdica, un repte de posada en escena, un poderós estímul per començar a jugar i a imaginar infinites solucions escèniques i actorals. Les situacions dramàtiques dels seus textos, sovint a mig camí entre la més estricta quotidianitat i la més insòlita irrealitat, estan sempre construïdes des d’una honesta confiança en la capacitat suggestiva de la paraula dita i escoltada.

La dona d’abans

La primera de les obres a tractar, La dona d’abans, parla de l’amor. Però aquí Schimmelpfennig, més que no pas una història d’amor, explica una història sobre l’amor. No mostra un drama realista, no l’interessa la versemblança, la probabilitat, dels esdeveniments. Posa en escena un joc: truquen, i darrere la porta us trobeu amb el vostre primer gran amor. Fa més de vint anys que no us heu vist. Teniu família, un fill, la vida muntada, però ella és allà, reivindicant aquell amor etern que li vareu prometre quan éreu joves. No és una idea fascinant?

La nit àrabL’altra obra que es tractarà durant aquest mes és La nit àrab que, a partir de cinc monòlegs, fa referència a Les mil i una nits, i com a tal presenta una faula en clau contemporània en què una dona amnèsica, com una nova bella dorment oriental, ha de ser despertada amb un petó. Roland Schimmelpfennig vol parlar “del món àrab meravellós, el de la nostra nostàlgia, i no el de les perifèries en flames”. La utilització dels elements fantàstics no li serveix a l’autor per escapar del dia a dia, sinó més aviat per dibuixar una forma de realitat més definida. Conscient que el risc formal no està renyit amb la diversió, diu que pensa només en els espectadors: “sempre busco les solucions més fàcils i accessibles”.

Roland SchimmelpfennigRoland Schimmelpfennig va néixer a Göttingen, Alemanya, el 1967. Va treballar com a periodista i autor independent a Istanbul abans de començar els seus estudis de direcció teatral a Munic. Després fou assistent de direcció al Münchner Kammerspiele i es va unir al seu equip de direcció artística al 1995. Ha treballat com a dramaturg per a la Berliner Schaubühne durant la temporada 1999/2000 i recentment, com a traductor als Estats Units. Actualment és autor resident al Deutsches Schauspielhaus d’Hamburg. Les seves obres s’han estrenat arreu d’Alemanya i Gran Bretanya: La Maria eterna (1996), Peix per peix (1998), La nit àrab (2001), Push Up 1-3 (2001), La dona d’abans (2005) i El drac d’or (2010).
Al llarg de la seva trajectòria ha aconseguit diferents guardons, entre els que destaquen el Premi Nestroy el 2002 al millor autor jove, la invitació a les jornades Mülheimer Theatertage 2005, amb la peça La dona d’abans i la invitació i el premi al mateix festival en l’edició de 2010 amb l’obra El drac d’or.

Les dues obres que es llegiran durant aquest mes van ser representades durant la temporada 2006 a la Sala Beckett de Barcelona dins el cicle Roland Schimmelpfennig dedicat al teatre alemany contemporani.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘La dona d’abans’ & ‘La nit àrab’ de Roland Schimmelpfennig

La propera trobada del Club de lectura de Teatre es farà el proper divendres 29 d’abril a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari