Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Kosmopolis: la Festa Internacional de la Literatura

Kosmopolis2011A partir de demà, 24 de març, i fins dissabte 26 de març el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull la sisena edició de la Festa de la Literatura Amplificada que porta per nom KOSMOPOLIS.

L’entrada en la segona dècada del segle XXI revela un escenari apassionant en el qual l’hegemonia de la paraula impresa es comença a erosionar i fa lloc a altres paraules antigues i novíssimes. S’assisteix al renaixement d’una oralitat plural i, al mateix temps, la irrupció sísmica de la paraula electrònica altera la manera de crear, concebre, publicar i distribuir literatura.

Kosmopolis és un sensor d’aquestes noves cartografies generades per les revisions del cànon occidental, la transformació de gèneres i formats, l’assalt a les categories de la ficció, l’emergència de les narratives transmediàtiques, la diversificació dels dispositius de lectura, l’aparició de noves espècies de lectors i escriptors, l’autoria coral que s’obre pas a través de xarxes socials i l’explosió de creativitat literària que està tenint lloc dins i fora d’Internet.

Kosmopolis al CCCBKosmopolis aglutina una oferta d’allò més variada relacionada directament amb la cultura i la literatura: xerrades, exposicions, projeccions, cafès literaris, performances, workshops, clubs de lectura,… i un llarg etcètera d’activitats que conviden al visitant a enriquir el seu esperit.

En l’apartat Els futurs de la lectura, amb la participació de les Biblioteques de Barcelona, es reflexionarà sobre la lectura i els reptes que els nous formats electrònics imposen a autors i lectors a partir de tot un seguit d’activitats especials per a aficionats i professionals del món de la literatura:

• Joan Margarit (Hendecasíl·labs en tinta electrònica)
• Manuel Vicent (El lector del futur)
• Lectures transoceàniques
• Nova cartografia literària de Barcelona

En l’edició d’aquest any el protagonisme, pel que fa a noms propis, es deu a la participació d’Ian McEwan (novel·lista britànic que acaba de publicar Solar), Wadji Mouawad (director d’escena canadenc), Henry Jenkins (degà de Comunicació, Periodisme i Arts Cinematogràfiques de la Univ. de California), Alessandro Baricco (novel·lista italià autor de l’assaig Los bárbaros) i el BCN2355 (en el qual 11 autors escriuen una novel·la en directe).

Protagonistes del Kosmopolis11

Podeu seguir en directe algunes d’aquestes activitats i intervencions mitjançant el canal web del festival:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari