Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Cómo ser Bill Murray de Gavin Edwards

9788416290710Aquesta setmana trobareu com a novetat a l’Espai de Cinema la biografia de l’actor nord-americà Bill Murray.

Bill Murray va néixer el 21 de setembre de 1950 a Wilmette, a prop de Chicago. Cinquè d’una família de nou fills, s’inscriu a la universitat de Regis a Denver per estudiar medicina, però abandona després d’alguns problemes amb la justícia.

Entra a la “National Lampoon Radio Hour” amb diversos altres humoristes com Dan Aykroyd, Chevy Chase, Gilda Radner, i John Belushi després de fer unes proves a la “Second City “, un cabaret de comèdia improvisada de Chicago.

Tot aquest grup d’humoristes crearà l’any 1975 el famós programa de monòlegs “Saturday Night Live”, amb el que va aconseguir un Premi Emmy.

L’any 1979 es va estrenar al cinema de la mà d’Ivan Reitman amb la pel·lícula Los albóndigas, interpretant a un monitor del campament. L’èxit li arribà l’any 1984 amb l’estrena de Cazafantasmas, també dirigida per Reitman. Murray va protagonitzar també la segona part l’any 1989 i des de fa uns anys està en marxa el projecte de rodar una tercera part amb els actors originals, però en Murray no te gaire clar si vol participar-hi.

19fea4vcf2fu8jpg

Encasellat durant molts anys en el gènere de la comèdia, Murray volia demostrar que també podia ser un bon actor dramàtic. Ja el 1984 havia co-escrit el guió d’una pel·lícula que després va protagonitzar, un drama basat en un relat de William Somerset Maugham, que va dirigir John Byrum amb el títol de El filo de la navaja.

Però els seus grans èxits continuaven sent comèdies, com la molt celebrada Atrapado en el tiempo (1993), en la que interpretava un home del temps maniàtic i bastant malcarat que haurà de repetir el mateix dia una i altra vegada fins a aconseguir enamorar la seva companya periodista.

La seva oportunitat vindria de la mà de Sofia Coppola, que li va oferir encarnar un actor trist i solitari que va a fer un anunci de whisky al Japó. Per aquesta interpretació a Lost in Translation (2003) va aconseguir guanyar el Globus d’Or i la seva primera i única nominació a l’Òscar al Millor Actor.

Posteriorment, i ja amb el reconeixement de la crítica, arribarien altres interpretacions a mig camí entre la comèdia i el drama (o potser comèdia agredolça), com la molt recomanable Flores rotas (2005) de Jim Jarmusch, o l’autoparòdia delirant de Bienvenidos a Zombieland (2009).

És l’actor fetitxe del director Wes Anderson i ha participat a totes les seves pel·lícules. Les seves darreres col·laboracions han estat Moonrise Kingdom i El Gran Hotel Budapest.

ff20130201a2a

El passat 2016 es va estrenar una nova versió de la pel·lícula que el va portar a l’èxit, Cazafantasmas, protagonitzada per dones i on ell i la resta dels protagonistes de la primera pel·lícula van fer unes aparicions especials.

Trobareu moltes de les seves pel·lícules a les Biblioteques de Vilanova: Bill Murray

Us deixem amb un muntatge amb algunes de les seves millors escenes.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari