Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Poesia urbana

598997_463038427101849_1335427133_n

Amb l’arribada de la primavera se celebra el Dia Mundial de la Poesia i per primera vegada en molt de temps a les taules de novetats d’algunes llibreries hi ha un apartat etiquetat com ‘poesia adolescent’, ‘poesia jove’ o ‘poesia urbana.

En l’últim any s’han succeït les incursions triomfals de llibres de poesia signats per músics de rap i hip-hop i cantautors. Són autors molt actius a les xarxes socials, amb una base fidel de seguidors que acudeix als seus recitals, com Marwan, Diego Ojeda, Rayden, Nach, Vanesa Martín, Carlos Salem, Irene X o Loreto Sesma.

Així, aquesta setmana trobareu algunes novetats d’aquests autors a les Biblioteques.

9788408160441 9788467045550 9788408141037 9788408151029 9788467047462

Hambriento de Nach. És el primer llibre de poemes d’aquest MC d’Alacant, una travessa poética repleta de reflexions, aprenentatges i sensibilitat. Nach escriu urgit per una voracitat d’emocions i experiències que semblen saciar un íntim buit. Així emprèn un viatge per si mateix amb una sensació de gana que serveix de combustible per a la vida, perquè la gana ens mou, ens torna agosarats i ens alimenta. A aquest volum, Nach reuneix els seus poemes més lliures i sincers.

317 kilómetros y dos salidas de emergencia de Loreto Sesma. 317 quilòmetres és la distància que separa Pamplona (on Loreto Sesma estudia la carrera de Periodisme) de Saragossa (la seva llar). Aquesta distància, que ella recorre sovint, li ha inspirat un poemari preciós, en el qual s’adverteix la seva veu àgil, fresca i despreocupada. Quatre parts (Trajectes / Àrees de servei / Gasolineres, i un encenedor a la mà / Ciutats) marquen el ritme dels poemes. Loreto té un canal de Yotube amb més de 130000 suscriptors on penja videos recitant els seus poemes. Qui diu que la poesia és un tipus de lectura minoritari?

Todos mis futuros son contigo de Marwan. Aquest poemari és una autòpsia emocional, el diari sorprès d’algú que ensopega amb els seus sentiments i, sorprès, els comprèn immediatament. A vegades pot ser que dubtis de si és poesia, prosa poètica o frases llançades des del fons del cor.
Aquí hi ha poemes d’amor, hi ha poemes que van des de la inclinació més romàntica i suïcida a uns altres que asseguren que l’amor no és una forma de cremar-se, sinó una manera d’aixecar ponts entre dues ànimes perquè la felicitat pugui creuar a peu d’un cor a l’altre. També hi ha desamor. Vida, vida esclatant en cada vers.

Marwan és un dels cantautors més conegut dels circuits de sales a Espanya. Madrileny, fill de palestí i española, va començar a tocar la guitarra als 15 anys influenciat per cantautors com Sabina; Serrat o Silvio Rodríguez. Aquest és el seu segon llibre de poemes.

Mujer Océano de Vanesa Martín. Vanesa Martín s’enfronta, sense la complicitat de la música, a la poesia. Amor i desamor són els blancs on van a parar les paraules afilades, de vegades estudiades i de vegades rabiosament lliures, de Vanesa. Una selecció de poemes propers, urbans i actuals en els quals batega la delicadesa i sensibilitat femenina, però també el caos i la potència de l’oceà. Aquest és el primer llibre de poemes d’aquesta cantautora malaguenya.

Terminamos y otros poemas sin terminar de David Martínez Álvarez, més conegut com a Rayden. Rayden porta quinze anys al món del rap i el hip hop i els seus dos llibres de poesia es van situar en el primer lloc del rànquing dels més venuts d’aquest gènere en poques setmanes. Acaba de publicar el seu darrer disc ‘Antónimo’.

A la contraportada del llibre trobem aquest text del mateix autor: ‘Un savi va dir una vegada: «Poques coses hipnotitzen tant en aquest món com una flama i com la lluna, serà perquè no podem agafar-les o perquè ens il·luminin a la penombra». Realment no sé si algú va dir aquesta cita o me l’acabo d’inventar però devien haver-la escrit perquè el poder hipnòtic que exerceixen aquesta dona de vermell i aquesta dama blanca sobre l’ésser humà és digna d’estudi.[...] Hi ha llibres que canvien la vida, uns altres que ajuden a entendre-la? Espero que aquest sigui dels segons.’

Les Biblioteques de Vilanova, com cada any, participen en aquesta celebració amb diferents activitats.

La novetat d’enguany és l’acció “P de Poesia”. A partir d’avu 21 de març als forns de pa de la ciutat es trobaran repartits cinc punts de llibre diferents que contindran poemes de cinc poetes i poetesses de Vilanova i la Geltrú: Jose Luís Algar, Gener Barjola, Luz Cassino, Teresa Costa-Gramunt i Heribert Masana.

Reunint els cinc punts de llibre aconseguireu una imatge molt poètica.

p de poesia logo singulart retallat

És tracta d’una acció de promoció dels autors i autores locals inclosa dins el programa SINGULART de suport a la creació de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari