Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘The Joshua Tree’ d’U2

600El 9 de març de 1987 Isalnad Record va editar The Joshua Tree, el cinquè àlbum de la banda irlandesa de rock U2. L’àlbum va ser produït per Brian Eno i Daniel Lanois i va ser escrit i enregistrat a la ciutat de Dublín l’any abans.

La banda volia insistir en l’atmosfera de l’àlbum anterior de la banda, The Unforgettable Fire, però també va buscar un so més contundent dins de la disciplina estricta de les estructures de les cançons més convencionals.  Inspirats per les experiències de les seves gires per Amèrica, per la literatura i la política, U2 va triar America com a tema pel disc.

El disseny del disc mostra a la banda al desert de Mojave i al Death Valley de Califòrnia. Les fotografies són obra del reputat Anton Corbijn, que va parlar a la banda sobre els ‘Joshua Trees’ (Yucca brevifolia), plantes robustes i recaragolades en els deserts del sud-oest dels Estats Units i va suggerir el seu ús a les imatges.

Per en Bono va ser un plaer descobrir el significat religiós de l’etimologia de la planta que, segons la llegenda Mormona, els primers colonitzadors van anomenar la planta amb el nom del profeta de l’Antic Testament, Josué, ja que les branques estirades de l’arbre els va recordar Josué aixecant les mans per pregar. Així doncs, en Bono va decidir que aquest havia de ser el títol de l’àlbum.

JTpanorama

De l’àlbum en van sorgir els grans senzills “Where the Streets Have No Name”, “With or Without You” i “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, cançons que segueixen sent imprescindibles en totes les ràdios.

Les lletres parlen sovint de temes amorosos i espirituals, però també socials i polítics, de les contradiccions del món occidental i les injustícies (una constant a la seva discografia i a l’activisme messiànic de Bono). Els exemples més evidents són “Bullet the blue sky” o a “Mothers of the disappeared”, l’últim tall del disc.

Bono va escriure la lletra de “Bullet the Blue Sky” després de visitar El Salvador durant la Guerra Civil i ser testimoni de com el conflicte entre els rebels i el govern, recolzat per Estats Units, va afectar la població civil local. Aquest viatge també va inspirar “Mothers of the disappeared”, després que Bono es va reunir amb membres de COMADRES – Mares de Desapareguts – un grup de dones els fills de les quals van ser assassinats o “desapareguts” durant la guerra civil a les mans del govern local.

The Joshua Tree va guanyar els Grammy de “Millor Àlbum de l’any” i de “millor interpretació rock d’un duo o grup amb vocalista” a l’edició dels 1988. El 2003 l’àlbum es va situar a la 26a posició de rànquing que va crear la revista Rolling Stone dels “500 millors àlbums de tots els temps”. L’àlbum és un dels més venuts a tot el món, havent-se venut més de 25 milions de còpies. L’any 2007 es va editar una versió remasteritzada per a celebrar el 20è aniversari de l’edició original.

Per conmemorar aquesta efeméride, la banda ha començat The Joshua Tree Tour, una gira de concerts que es durà a terme al llarg de l’any 2017. La gira visitarà estadis durant el 2017 en dues gires: Amèrica del Nord de maig a juliol, i Europa de juliol a agost. La banda pretén tocar l’àlbum complet en cada concert de la gira, incloent-hi la primera actuació en viu de la cançó Red Hill Mining Town.

U2 tocarà a l’Estadi Olímpic Lluís Companys el 18 de juliol i estaran acompanyats pel projecte en solitari del líder d’Oasis, Noel Gallagher, High Flying Birds. Les entrades són esgotades

A els Biblioteques de Vilanova trobareu aquest i altres àlbums de la banda: U2

Us deixem amb el vídeo de presentació de la gira

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari