Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Viatge al centre del musical

portadaLa història de Dagoll Dagom és una història d’audàcia, alegria i èxit. Després de sorprendre el públic amb Antaviana, Nit de Sant Joan i Glups!, i recórrer tota la península amb furgoneta, la companyia de Joan Lluís Bozzo fa la gran aposta pel teatre musical amb una adaptació de l’òpera còmica Mikado.

El mes de desembre de 2015 us vàrem presentar en aquest mateix blog el primer llibre d’una trilogia, Memòries trobades en una furgoneta, on Joan Lluís Bozzo relata els primers anys i els primers espectacles de la companyia Dagoll Dagom. En aquest primer volum recordava els primers espectacles de la companyia: ‘No hablaré en clase’ (1977), ‘Antaviana’ (1978), ‘Nit de Sant Joan’ (1981) i ‘Glups’ (1983).

Avui us presentem el segon volum, Viatge al centre del musical, on el mateix Bozzo s’endinsa en el record dels espectacles ‘Mikado’ (1986), ‘Mar i cel’ (1988) i ‘Flor de Nit’ (1992). Poc després de la producció Mikado els Dagoll Dagom s’arrisquen amb una creació pròpia, l’adaptació de Mar i cel d’Àngel Guimerà, que esdevé el gran hit del musical català de tots els temps. Després amb l’ambiciosa Flor de nit, amb llibret de Manuel Vázquez Montalbán, fan un homenatge al Paral·lel.

Són anys de molts projectes, d’eufòria econòmica, de la irrupció del teatre institucional, de la renovació preolímpica de Barcelona, però també d’algunes desaparicions sobtades i doloroses. Joan Lluís Bozzo ens convida a viure-ho en un relat apassionat i ple d’interès, amb un repartiment que inclou Pepe Rubianes, Mary Santpere, la Bella Dorita, el Tricicle, Josep Maria Flotats i tants altres personatges del nostres escenaris.

Cap companyia catalana té una trajectòria com Dagoll Dagom ni tampoc un cronista apassionat i divertit com Joan Lluís Bozzo, que sap mantenir l’espectador i el lector clavats a la butaca amb un relat espurnejant, simpàtic i ple d’interès. El tercer volum d’aquesta trilogia és previst pel mes de maig d’aquest any, amb el títol (encara provisional) de “L’Ofici de comediant”.

Joan Lluís Bozzo bozzoentra en el món del teatre fent Els Pastorets als Lluïsos de Gràcia. Estudia Filologia Catalana a la UAB. L’any 1971 funda una comuna teatral d’espectacles de carrer. El 1978 s’integra a la companyia Dagoll Dagom en el doble vessant d’actor i director (Antaviana, 1978, basada en contes de Pere Calders; La nit de Sant Joan, 1981, amb música de Jaume Sisa; Glups!, 1983, basada en l’obra de l’humorista francès Lauzier, o de director: El Mikado, 1986; Mar i Cel, 1988; Flor de Nit (1992), T’odio amor meu (1995), Pigmalió (1997) i un llarg etcètera. A més de les obres de Dagoll Dagom, ha dirigit Pepe Rubianes, El retaule del flautista, òperes i altres espectacles. Ha intervingut en les sèries televisives Oh! Europa (1993), Oh! Espanya (1996), La memòria dels Cargols (1999) i La sagrada família (2010-2011). Col·labora amb una columna d’opinió a El Periódico i fa de comentarista a tertúlies de ràdio i televisió.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari