Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Entre dos mundos

portadaAvui us presentem una novel·la d’Upton Sinclair, Entre dos mundos.

Arrenquen els feliços anys vint i l’encantador Lanny Budd, hereu de l’empori armamentístic Budd Gunmakers Corp, porta una relaxada vida a la Riviera. La Gran Guerra ha acabat i els burgesos buiden ampolles de xampany festejant que encara segueixen vius. No obstant això, núvols foscos treuen el cap a l’horitzó: Mussolini marxa desafiant sobre Roma i un histèric homenet de bigoti retallat escriu des de la presó que Alemanya ha de recuperar el seu lloc al món. Irremeiablement, la festa arriba al final quan el crac del 29 sacseja el món des dels seus fonaments.

En aquest segon lliurament de la saga de Lanny Budd, el jove playboy ens brinda la crònica d’un temps convuls, amb tots els ingredients, històrics i folletinescos, per deixar al lector rendit als seus peus.

Amb el contrapunt sostingut de l’acció novel·lesca i la crònica periodística, aquell somni va degenerar en malson, en el despertar de la festa i en una mala ressaca de la borratxera com en la cançó que s’evoca al final d’aquestes pàgines, quan els núvols de la història treuen el cap ja a l’horitzó: “Perquè aquesta nit serem feliços, feliços serem / i demà sobris estarem.”

Entre dos mundos, Upton Sinclair from Hoja de Lata Editorial on Vimeo.

Sinclair ho va publicar en 1941, quan ja havia esclatat la Segona Guerra Mundial i podia preguntar-se en el text inicial: Quant durarà tot això? No puc precisar-ho. Depèn en gran mesura de dues figures públiques i ben conegudes ja: Hitler i Mussolini. Què seran capaços de fer-li a la humanitat i com respondrà la humanitat davant aquests actes? Em resulta difícil creure que qualsevol dels dos es resigni a una mort pacífica. Tan sols espere sobreviure a tots dos per poder explicar-ho. I, passi el que passi, Lanny Budd estarà prou a prop com per explicar-ho.

Upton Sinclair (Baltimore, 1878-Bound Brook, 1968) va ser un novel·lista,upton_sinclair dramaturg i assagista nord-americà d’èxit, pioner també en el periodisme d’investigació i denúncia, fins el punt de guanyar un premi Pulitzer. Novel·les com La jungla (1906), en la qual destapava les inhumanes condicions de treball de la indústria càrnica als Estats Units, King Coal (1917), sobre les companyies carboneres, o ¡Petroleo! (1927), inspirada en un escàndol petrolier destapat a Wyoming, el van consagrar com un dels grans escriptors de literatura social del seu temps.

El 1940 va publicar La fi del món (Full de Llauna, 2014), primer lliurament de la apassionant saga de Lanny Budd que, al llarg dels seus onze llibres, recorre la història de la primera meitat del segle XX. El segon volum, Entre dos mons (1941), és el llibre que us hem presentat avui.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari