Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


L’hora del vermut

portadaL’hora del vermut segueix sent una hora sagrada del diumenge al migdia. I un bon vermut es pot acompanyar amb un munt de diferents petits plats: des de tapes fredes i pintxos, fins a cassoletes, truites i empanades, entre molts d’altres.

Avui us presentem un llibre que et convida a degustar un bon vermut acompanyat amb qualsevol de les més de 100 receptes que inclou, pensades tant per als paladars més exigents com per aquells que s’inicien als fogons. L’hora del vermut, del periodista Toni Monné.

Toni Monné enceta el llibre referint-se a la metonímia de la paraula. I Abans d’endinsar-se en 150 receptes suculentes de tapes, platets, pinxos i mossets per acompanyar el vi aromatitzat, ressalta el paper que ha tingut durant la història: “El vermut, amb el seu mosaic de gammes herbàcies, dolços i amargues, passa a ser un ingredient indispensable de la cocteleria més sofisticada. Després de la Segona Guerra Mundial, el vermut conquesta Hollywood i es reafirma com la beguda cosmopolita amb més glamour. Ara ha tornat “. El receptari de Monné posa l’accent en com s’ha adaptat el beure als temps que corren i ha trobat en Yzaguirre Vermouth, amb més de 130 anys d’història, un bon partner per posar-ne exemples.

El llibre, amb fotografies Excel·lents de Xabier Mendiola, inclou receptes lleugeres i d’altres de mésfoto contundents, conegudes i sorprenents, des d’un ceviche o esgarraet -amanida valenciana de bacallà- a carn fumada i salada amb mandarina, caneló de tonyina amb escabetx, i ortigues de mar arrebossades o a els típics calamars a la romana. Propostes culinàries fàcils i d’altres de més entretingudes en la secció de “cassoles”, com una caldereta de corder a l’extremenya, un cassoleta de faves amb comí i safrà … El vermut, ja sigui rosat, blanc, negre o reserva, és l’acompanyament proposat per al beure, però també en una secció especial se’l menciona per acabar de reblar el plat: amanida de ruca i pera amb vinagreta de vermut, pastís de rap i gambes al vermut, pollastre escabetxat al vermut amb bolets i castanyes o una refrescant pinya al vermut amb maduixes i mel.

Toni Monné ha estat sempre vinculat en diferents publicacions de cuina i gastronomia. Va fundar i va dirigir durant més de deu anys dues de les revistes de cuina més venudes a Espanya (Cocina Fácil i Comer Bien). També ha dirigit la revista Lecturas Especial Cocina, la col·lecció de minillibres “Con Mucho Gusto” i ha estat assessor editorial de Comer y Beber. A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat podreu trobar també els seus treballs 101 truites, El Huerto, Los Mejores bocadillos del mundo, i Pica pica: 15 menús per menjar amb els dits.

Xabier Mendiola és l’autor de Barcelona gastromía y cocina i coautor dels llibres Emoción en el plato, Del huerto a la mesa, Del bosque a la mesa, Quesos y Paisajes, Los mejores bocadillos del mundo i Pica-Pica.

A les biblioteques de la Xarxa també trobareu el llibre Teoria i pràctica del vermut, de Josep Sucarrats, Miquel Àngel Vaquer i Sergi Martín, il·lustrat per Blanca Miró Skoudy.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari