Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Desde la sombra

portadaAvui us presentarem com a novetat la novel·la Desde la sombra, darrera obra de l’autor nascut a València Juan José Millás.

Damián se sent confús des que va perdre la seva feina. Un dia comet un petit furt en un mercat d’antiquaris i s’amaga a l’interior d’un armari.
Abans que pugui sortir, l’armari és venut i traslladat a l’habitació de matrimoni de Lucía i Fede, on Damián acaba instal·lat, com si formés part del moble.
L’habilitat amb què es porta fins a les últimes conseqüències una premissa impossible, encara que versemblant, imprimeix a aquesta novel·la una tensió extraordinària. Així, des del seu amagatall, Damià s’observa a aquesta família. S’anirà acostant al cor de Lucía, als seus temors i als seus somnis, i en fer- ho se sabrà per fi respectat i comprovarà de tot el que és capaç en sentir-se viu.

Amb aquesta premissa, Millás posa el debat sobre de la taula. Som tots una mica voyeurs? Potser pocs ho admetran obertament, però tots tenim un tafaner dins. Aquest tafaner que es fixa sempre en les qualitats de l’altre, que anhela el que no podem tenir, que tendeix a comparar. Aquest altre que es torna un objecte sobre el qual bolcar les nostres pors i inseguretats, que envegem o admirem en silenci, però que sempre té una part que ens agradaria tenir. Si no … per què anàvem a perdre el temps mirant-?

Desde la sombra és curta, clara i concisa. Aquests tres termes són la clau de l’èxit en el periodisme, com bé sap Millás, per això no dubta a aplicar-lo també a les seves novel·les, fórmula que porta repetint anys, amb un èxit qualitatiu i quantitatiu difícil de discutir.
El Juan José Millás lector i el gran escriptor es donen la mà en aquesta novel·la que conté un fort valor simbòlic en la seva aparent senzillesa. La millor prosa millasiana al servei d’una novel·la brillant que articula les obsessions del mestre de l’estranyesa.

Juan José Millás (València, Horta, 1946) és un escriptor i periodista valencià. De família humil, es va traslladar encara nen amb la sevaJuan_Jose_Millas nombrosa família a un suburbi de Madrid (1952), ciutat on ha viscut la major part de la seva vida. Va ser un mal, encara que curiós, estudiant i va cursar la majoria dels seus estudis com nocturn mentre treballava en una caixa d’estalvis. Va començar Filosofia i Lletres, que va abandonar al tercer any. Va obtenir un treball com administratiu a Iberia i es va consagrar a la lectura i l’escriptura.
El 1974 va publicar la seva primera novel·la, Cerbero son las sombras, amb la qual va guanyar el Premi Sésamo. Influït per Dostoievski i Kafka en els seus inicis, la seva obra està poblada de personatges corrents que de sobte es veuen immersos en situacions extraordinàries, que moltes vegades limiten amb el fantàstic: desaparicions, mons paral·lels, terribles angoixes que poden desembocar en la bogeria, la depressió , el crim, la mort.
Al principi dels anys 90 va començar la seva tasca periodística a El País i en altres mitjans de comunicació.
El 2007 és guardonat amb el Premi Planeta per la seva novel·la autobiogràfica El mundo, i el 2008 li va ser concedit el Premi Nacional de Narrativa.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu fins a 26 de les obres d’aquest autor.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari