Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Relámpagos’ de Jean Echenoz

Maquetación 1Durant el mes de desembre el Club de Lectura d’adults treballarà la novel·la Relámpagos, de Jean Echenoz.

L’obra: Relámpagos

Llampecs ficciona la vida de l’enginyer Nikola Tesla (1856-1943), home d’un extraordinari talent per inventar, encara que sense paciència per desenvolupar i tirar endavant la majoria dels seus invents. A ell se li deuen els invents del corrent altern, la ràdio o la bombeta sense filaments, però la seva mala gestió posterior i la ineptitud per als assumptes personals van propiciar que altres científics sense escrúpols se n’aprofitessin i acabessin furtant-li l’autoria dels invents.

L’inventor és Nikola Tesla però aquí es diu Gregor perquè no es tracta d’una novel·la històrica ni d’una biografia, i no és tan important la persona com el personatge. Per a Echenoz, Gregor és l’heroi d’un conte, amb uns començaments borrosos, com a tota bona llegenda. I també com a tota bona llegenda, tan important és la història com la manera d’explicar-la.

I aquí l’estil d’Echenoz, ja sempre concís, arriba a uns extrems de puresa difícilment igualables. Lluny de la més petita filigrana, l’autor narra la història de la vida de l’il·luminat inventor com si parles directament al lector, de manera senzilla, com si no li costés el més petit esforç. Tanmateix, per al lector és fàcil d’imaginar que aquesta suposada facilitat d’exposició és fruit d’una elaboració costosa.

La novel·la està dividida en capítols breus, de 4 o 5 pàgines cadascú, cosa que facilita la degustació a petits glops.

Malgrat que el mateix Echenoz afirma que Llampecs no és una biografia, és cert que s’esmenten molts fets i anècdotes reals i fins i tot els episodis de ficció parteixen de dades verídiques. Nikola Tesla és un personatge interessant i difícil d’oblidar, que Echenoz ens presenta d’una manera àgil, assequible, divertida, irònica i entranyable (Gregor i els coloms, per exemple). És evident que l’autor s’ha documentat a fons, de manera que la seva aproximació al personatge real és realista i respectuosa.
El mateix Echenoz preguntat sobre el gènere de la trilogia que Llampecs clou, diu: No és ni novel·la històrica ni biografia, no sé el que és. La referència que se m’acut foren les Vides imaginàries de Marcel Schwob, amb tot el respecte i admiració que li tinc, i també les Vides breus de John Aubrey, que representen la millor manera de tractar les vides intentant convertir-les en un objecte literari.

L’autor: Jean Echenozjean-echenoz
Jean Ehenoz neix a Orange (França) el 26 de desembre de 1947, fill d’un siquiatra.
Inicialment estudia sociologia a Aix-en-Provence i posteriorment enginyeria civil. Instal·lat a París des dels 23 anys, treballa al diari L’Humanité i a l’agència AFP.
Publica la seva primera novel·la el 1979, Le méridien de Greenwich, amb la qual guanya el premi Fénéon.
A partir d’aquí, amb setze novel·les publicades, ha obtingut els següents premis literaris: el Médicis, amb Cherokee, el 1983, el Goncourt per Me’n vaig, el 1999 i els premis Aristeion i F. Mauriac, el 2006, amb Ravel.
Altres novel·les que han estat traduïdes al català o castellà són: Rubias peligrosas (1995) i  Al piano (2003).

portades

En defensa de la llibertat narrativa i del dret de l’escriptor a innovar i fugir de les normes clàssiques literàries, va assajar en la seva trilogia: Ravel (2006), dedicada al compositor Maurice Ravel, Córrer (2008), dedicada al corredor Emil Zápotek i Llampecs (2010), dedicada al científic Nikola Tesla, un gènere entremig de la biografia i la novel·la. Diu l’autor sobre la segona: He fet un treball d’escultor a partir de la informació que havia recollit. I ho he fet amb un marge de llibertat novel·lesca. I en general sobre la ficció: La ficció mai no és absoluta. Les novel·les que vaig escriure abans i que es consideren com a ficcions pures, sempre es basen en la vida real o en la vida dels altres, és una mena de robatori, d’interpretació i de muntatge.

Jean Echenoz és considerat per la crítica un dels grans escriptors francesos contemporanis.
Els seus textos es caracteritzen per l’estil senzill, a la vegada que  imaginatiu i suggerent. Sempre hi és present un especial segell d’humor i ironia.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de Jean Echenoz.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari