Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Madres arrepentidas’ d’Orna Donath

ERK09120Aquesta setmana podreu trobar entre les novetas del Racó de Pares aquest polèmic llibre de la sociòloga israeliana Orna Donath.

L’assaig es compon de 23 entrevistes a mares (algunes fins i tot ja àvies) disposades a parlar sobre el fet que es penedeixen de la seva maternitat.

Encara que l’estudi es va dur a terme a Israel, un país amb unes característiques sociològiques molt concretes, les seves conclusions es poden extrapolar a la resta de territoris: la maternitat es dóna a tot el món. I el possible penediment que comporta, un tabú fins al moment, també.

És un tema del qual no es parla i que provoca opinions molt oposades. Aquí no es parla de no voler als fills ni de no cuidar-los o alegrar-se amb els seus assoliments. Del que parlen les dones entrevistades és que si tinguessin l’oportunitat de tornar enrere en el temps, no els tindrien. Sense més. Tots coneixem dones que han tingut fills sense saber molt bé per què: “Perquè tocava”, “Perquè era el següent pas”, “Perquè vaig pensar que anava a ser la meravella que m’havien explicat…”

Donath no tracta a cap moment de buscar causes ni de treure conclusions, però el que sí fa l’autora és criticar la visió de les dones creada per aquesta barreja de “patriarcat i capitalisme” en què s’assenta la nostra societat. Això, lligat a la dimensió religiosa i a la imatge de perfecció que es publicita, exerceix una (de vegades insuportable) pressió sobre les dones.

o-ORNA-570Però Madres arrepentidas posa sobre la taula una cosa que és molt difícil d’acceptar que digui una dona una vegada ha estat mare: que no han trobat la «profetitzada» plenitud. Estimen als seus fills, però al mateix temps no volen ser mares de ningú.

Després de la publicació del llibre, la sociòloga ha rebut tantes alabances com crítiques i insults. Ella mateixa confessa que no vol ser mare. A Espanya també s’assenyala amb el dit a les dones que se surten de la norma. Així ho va denunciar en 2006 l’escriptora i periodista Rosa Montero en un article titulat ‘Ni coja ni madre’.

El fenomen no es limita al sexe femení. Donath va entrevistar a deu homes, vuit dels quals van confessar que no volien ser pares però van acceptar tenir fills per satisfer el desig de les seves parelles. Finalment, va decidir excloure’ls de l’estudi perquè “com a feminista, vaig voler centrar-me primer en les dones. Al cap i a la fi, en l’aspecte de la maternitat, les dones paguen un preu molt més alt que els homes, tant si són mares com si decideixen no ser-ho”,

Així, #madresarrepentidas s’erigeix com un nou i imprescindible manifest feminista, cridat a trencar barreres.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari