Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari de Jack London

jack londonEl 22 de novembre de 1916 va morir Jack London, avui fa cent anys. Novel·lista i contista nord-americà, va escriure la millor novel·la amb la seva vida: caçador de foques al Japó, cercador d’or, grumet de navegacions oceàniques …

Jack London no és un escriptor que pugui resumir-se en un gènere o en un tema. Va escriure sobre marins, sobre l’hostilitat de la natura, sobre el treball modern i sobre l’odissea d’un gos domèstic que torna a la natura. Els seus títols s’han inclòs en col·leccions de ciència ficció, d’aventures i d’assajos. La seva pròpia vida no va ser menys eclèctica: autodidacta, marí, rodamón (va ser condemnat a 30 dies de presó per això), periodista, emprat en un molí i, per descomptat, escriptor. Un fascinant escriptor.

Nascut al si d’una família humil, Jack London va haver de treballar molt dur des de petit i es va formar de manera autodidacta. El 1897, després que es descobrís or al territori canadenc del Yukon, London va emprendre un viatge a aquelles gèlides terres per enriquir-se. Va tornar a casa un any més tard malalt i sense un cèntim, però amb un veritable filó: el cúmul d’experiències que li van servir per escriure dos clàssics de la literatura universal: La crida salvatge i Ullal Blanc.la crida del bosc

El més inoblidable dels personatges de London no és ni un mariner ni un caçador. No és un capità ni un aventurer. No és un pescador ni un soldat. Ni tan sols és humà. Buck és un gos, i serà per sempre el protagonista de la novel·la més llegida, del clàssic indiscutible signat per Jack London: La crida del bosc.

Publicat per primera vegada en forma de serial en 1903, i un mes després en forma de novel·la. El seu protagonista, és un gos domèstic que un dia és segrestat i venut com a gos de trineus. La seva aventura l’allunyarà cada vegada més de la seva vida passada a casa d’un jutge, i poc a poc Buck tornarà al seu estat salvatge, on imperen els instints i la natura.

ullal blancPoc temps després de néixer, Ullal Blanc, un mestís de gos i llop, descobreix que la vida a l’Àrtic està governada per la llei del més fort, un principi descarnat que el protagonista acabarà d’assimilar quan, després d’anar a viure a un campament d’indígenes, és atacat per un gos llop avesat a mil batalles. El dur destí d’Ullal Blanc canviarà quan les atencions i la tendresa d’un miner aconseguiran convertir el ferotge protagonista en un gos fidel i afectuós.

Ja hem dit que el 1897 London es va embarcar cap a Alaska a la recerca d’or, però després de múltiples aventures va tornar malalt i fracassat, de manera que durant la convalescència va decidir dedicar-se a la literatura. Un voluntariós període de formació intel·lectual va incloure heterodoxes lectures (des de Kipling a la filosofia de Nietzsche) que li convertirien en una barreja de socialista i feixista ingenu, deixeble de l’evolucionisme i al servei d’un esperit essencialment aventurer.En ruta

Com a resultat va escriure En ruta, seguido de otros escritos políticos. A Com em vaig fer socialista, Jack London ens explica com els grans espais i les oportunitats aparentment inesgotables de l’oest americà el van convertir durant anys en un individualista impenitent, fidel a una ètica del treball que no coneixia més culpa que la debilitat. Però en el seu posterior viatge a la costa aquest es va adonar que els treballs manuals i de baixa qualificació -els mateixos que havia realitzat ell fins llavors- constituïen un parany de la qual no hi havia sortida i l’únic horitzó era una vellesa prematura i miserable. La tornada de l’autor a la costa oest després d’aquesta experiència ocupa el conjunt de relats autobiogràfics titulat En ruta, el recorregut en tren pels Estats Units d’un London reduït a la mendicitat, que recorre a tota mena d’ardits per obtenir el menjar del dia o per colar-se i viatjar de polissó en el primer tren que li permeti prosseguir el viatge.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu d’altres obres de Jack London, en diferents formats i també en versió original.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari