Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Espanya en dues trinxeres: La guerra civil a color’

c16353_poster_es_001__175x250Avui s’estrena al canal Discovery Max la sèrie ‘España dividida: la guerra civil en color’. Es tracta d’una producció documental de tres episodis d’una hora de durada cadascun, la fi de la qual és mostrar amb imatges reals el que va ocórrer durant la Guerra Civil i fer-ho com mai s’havia fet: en color.

Per realitzar aquest projecte, han estat necessaris un any i mig de treball i un equip de cinquanta professionals que es capbussen en metres i metres de pel·lícula per ajuntar totes les peces, digitalitzar-les i acolorir-les per mostrar-les al públic a tot color per primera vegada en la història.

Les imatges de la guerra civil conservades a la Filmoteca Espanyola i en altres arxius es podran veure per primera vegada en color gràcies a un sofisticat escàner importat del Regne Unit, que ha permès la digitalització en 4K (ultra alta definició) dels materials originals. Per fer-se una idea de la minuciositat amb què s’ha treballat, n’hi ha prou de dir que el procés d’acoloriment d’un sol pla de dos segons va requerir una setmana sencera.

L’encarregada de donar vida a aquest projecte ha sigut la productora Minoria Absoluta, responsable de productes com ‘Polònia’ i ‘Crackòvia’, i que està dirigida pel periodista vilanoví Francesc Escribano, que, conjuntament amb el també vilanoví Lluís Carrizo s’han fet càrrec de la direcció de la sèrie.

espanya-dividida-guerra-civil-color-per-discovery-max-1479234098800

Escribano resumeix en la paraula «passió» la feina confeccionada en aquests mesos. «Teníem la sensació d’estar fent una cosa nova i amb una enorme llibertat i exigència», explica. Les dificultats van ser tremendes perquè gairebé tot el material que es conserva (el 1945 hi va haver un incendi al laboratori on es guardaven bona part de les pel•lícules de la guerra civil) és «propagandístic», de «deficient qualitat» i mancat de «so natural».

El passat dijous 10 de novembre es va poder veure el documental en un passi especial al Teatre Principal organitzat per la Unió Vilanovina i que va comptar amb la presència dels directors.

Discovery MAX lidera aquest projecte que segueix el rastre de produccions europees tan aclamades com ‘La Segona Guerra Mundial en Color’ i que ha estat possible gràcies a les modernes tècniques d’acolorit aplicades sobre els negatius de pel·lícula que han sobreviscut al pas del temps. Imatges fixes i en moviment preses des de tots dos bàndols del conflicte, que formen una història narrada des d’una perspectiva informativa, rigorosa i equilibrada.

Us deixem amb un clip de la sèrie.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari