Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Les hores

Durant el mes d’octubrel el Club de Lectura d’adults treballarà la novel·la Les hores de Michael Cunningham.

L’obra: Les hores

portadaLa novel·la narra un dia en la vida de tres dones, que levita a l’entorn del personatge Clarissa Dalloway, de la novel·la Mrs. Dalloway, de Virgínia Woolf.
La primera és la mateixa Woolf, que escriu Mrs. Dalloway, el 1923, mentre lluita amb la seva malaltia mental. La segona, Laura  Brown, una mestressa de casa frustrada que està llegint Mrs Dalloway, el 1949, el dia que prepara la festa d’aniversari del seu marit. L’última és Clarissa Vaugh, una editora del Greenwich que planeja una festa, el 2001, per celebrar un important premi literari, rebut pel seu amic i ex-amant que s’està morint de sida.
La novel·la pretén reflectir l’estil narratiu de la novel·la de Woolf que recrea el fluix de consciència, conreat magistralment per James Joyce i la mateixa Vírgínia Woolf. Aquesta tècnica consisteix a reproduir el curs dels pensaments i percepcions dels personatges com si estiguessin passant a la vida real, sense filtres, canviant d’una cosa a l’altra, i sovint de manera impredictible. 
Amb l’elecció que tota l’acció succeeixi en un sol dia, com a Mrs Dalloway, Cunnigham sembla voler mostrar la bellesa i la profunditat de cada dia – fins i tot del més ordinari – en la vida de cada persona, i alhora com tota la vida d’una persona pot ser examinada a través d’uns quants moments.
Aquesta novel·la va ser duta al cinema l’any 2002, pel director Stephen Daldry, amb un repartiment de luxe: Nicole Kidman (Virgínia Woolf), Julianne Moore (Laura Brown) i Meryl Streep (Clarissa Vaugh). Va ser nominada per a diversos Òscars, Globus d’Or, Premis BAFTA i premis del Sindicat d’Actors. Nicole Kidman es va fer amb l’Òscar, el Globus d’Or i el Premi BAFTA a la millor actriu, i el film també va guanyar el Globus d’Or a la millor pel·lícula i el BAFTA a la millor música original, entre molts d’altres premis de diferents festivals i certàmens.

L’autor: Michael Cunningham

Michael Cunningham va néixer a Cincinnati (Ohio), el novembre de 1952, però es va criar a La Cañada, a Califòrnia. Michael Cunninham
Va estudiar Literatura anglesa a la Universitat de Stanford, on es va llicenciar. Més tard, a la Universitat d’Iowa va aconseguir el títol de Master of Fine Arts del Iowa Writers’ Workshop.
Ja  mentre estudiava a Iowa va començar a publicar històries curtes a les revistes  Atlantic Monthly i Paris Review.
La seva primera novel·la va ser publicada el 1984: Golden States. Li seguiren Una casa en el fin del mundo (1990), Flesh and Blood (1995), Les hores (1999), Specimen Days ( 2005) i Quan cau la nit (2010).
A banda de la narrativa de ficció, Cunnigham ha escrit diversos assaigs sobre literatura i art.
També és productor i guionista de cinema.
Actualment ensenya al programa del Màster d’Escriptura Creativa al Brooklin College i al Centre de Treball de Belles Arts de Provincetow, a Massachusetts.
Malgrat que Cunnigham és públicament gai i ha viscut en parella divuit anys, no li agrada que se l’associï només amb la literatura gai. Creu que la seva condició sexual i el fet que en les seves novel·les l’homosexualitat tingui sovint un paper protagonista, no ha de ser la seva característica definitòria.
A banda d’altres reconeixements, Les Hores ha merescut el Premi Pulitzer de ficció, el 1999, i el Premi PEN/Faulkner de Ficció, el mateix any.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari