Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Síria, bressol de civilitzacions: destrucció del patrimoni i arquitectura de l’èxode

cartellLamentablement, Síria ha esdevingut coneguda des de principis del 2011 per la terrible guerra civil que assola el país. En aquesta guerra es van enfrontar en el seu inici les Forces Armades de Síria del govern del president sirià, Bashar al-Asad, contra grups armats rebels de diversa índole, coneguts a Occident com la «oposició siriana».

Més endavant, nombrosos grups i combatents dels «rebels» es van unir als jihadistes de l’Estat Islàmic de l’Iraq —Estat Islàmic (EI) en espanyol; ISIS en anglès—, també conegut com a Daesh, la qual cosa li va permetre a aquest últim expandir-se i envair vastes extensions de Síria des de les zones que ja ocupava a l’Iraq. No obstant això, alguns grups rebels jihadistes combaten tant contra el govern com contra l’Estat Islàmic.

A banda dels milers de víctimes mortals que ha provocat la guerra i l’onada de refugiats que han marxat cap a Europa, la guerra ha devastat el patrimoni arquitectònic del país i destruït monuments històrics a ciutats com Damasc, Alep, Homs o Palmira.

01

A la Biblioteca de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona) van creure que podrien fer alguna cosa per denunciar i mostrar aquesta part de la guerra i van contactar amb el Pedro Azara, professor del Departament d’Estètica de la Facultat i amb la Shahd Zaroor, una estudiant siriana que viu a Barcelona, per recopilar material per poder exposar i així va poder veure la llum la exposició ‘Síria, bressol de civilitzacions: destrucció del patrimoni i arquitectura de l’èxode’.

La Shahd Zaroor estudiava arquitectura a la Universitat Al-Baath, a la ciutat d’Homs (Síria). L’agost del 2013 va fugir de la ciutat, amb la seva família. Després de molts intents, el seu tiet els va poder treure del país amb un visat familiar i portar-los a Barcelona. Ara, la Shahd pertany a l’associació Estudiants d’Arquitectura en Solidaritat amb els Refugiats (EASR), que es dediquen a fer campanyes de difusió sobre la situació siriana i la recollida d’aliments i recursos per ajudar els refugiats.

La mostra recull el ric patrimoni siri i, en relació amb el conflicte, llibres sobre arquitectura d’emergència i reconstrucció de ciutats després de les guerres.

expo_siria4 expo_siria3

La mostra es complementa amb diversos materials el·laborats per l’equip de la Biblioteca de l’ETSAB. Una guia de lectura i una pàgina a Pinterest sobre la exposició, però també sobre altres temes relacionats directament com la reconstrucció de ciutats després de guerres o arquitectura d’emergència.

L’exposició ha itinerat pels diferents campus de l’UPC i fins al 29 de setembre es pot veure a la Biblioteca de l’EPSEVG. Les Biblioteques de Vilanova hi hem col·laborat amb aquesta exposició cedint un lot de llibres per consultar.

Us deixem amb la intervenció del professor Azara parlant de la destrucció del patrimoni com arma de guerra al programa Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari