Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Temporada de bolets

portada_guia-de-boletsAvui sembla que el temps ha canviat i ja entrem a la tardor. Al nostre país, tardor és gairebé un sinònim de bolets. Els experts ens diuen que temporada de bolets que tot just comença no serà pas gaire bona, la sequera que arrosseguem i les altes temperatures que d’aquest setembre no conviden a ser optimistes.
Us volem presentar dues novetats a la biblioteca relacionades amb els bolets, Guia de bolets per dur sota el braç, de Ramon Pascual; i La cuina dels bolets, de Sergi de Meià.

Guia de bolets per dur sota el braç
L’autor de referència del món dels bolets, Ramon Pascual, ens presenta una guia clàssica dels bolets de Catalunya per al gran públic amb dos trets diferencials respecte a les guies ja existents: d’una banda, una introducció amena i entretinguda en forma d’entrevista, i de l’altra, una presentació de cada bolet de manera molt gràfica, a tot color i amb una fitxa tècnica clara i directa, a més de receptes de cuina. Una guia útil i pràctica per a tots aquells que volen conèixer (o reconèixer) quins bolets es poden menjar.
A la Guia de bolets per dur sota el braç hi trobareu, en primer lloc, una entrevista a l’autor on ens guia dosexplica què són els bolets i com es comporten. A continuació hi ha un resum de com estan classificats els 3.500 bolets que hi ha a la guia, algunes claus per identificar-los -peu, barret, etc.- i finalment, els 3.500 bolets que ens ha seleccionat en Ramon Pascual Lluvia.
En cada entrada de cada bolet hi trobareu el nom, la foto, la família, si és comestible, les característiques, com és la carn i un parell d’apartats fabulosos anomenats “més coses” (detalls i consells importants de l’autor) i “de fesomia semblant” (bolets que s’assemblen al protagonista de la pàgina i que potser ens anirà bé saber que existeixen).
Ramon Pascual va cursar estudis de biologia a la Facultat de Barcelona i va encarrilar l’activitat professional cap a la divulgació de les ciències naturals. La major part d’aquesta activitat l’ha desenvolupada en el camp de la micologia. És soci fundador de la Societat Catalana de Micologia i n’ha estat president durant quatre anys. És autor de diverses publicacions, entre les quals una vintena de llibres de bolets, que inclou la celebrada Guia dels bolets dels Països Catalans, un referent en el camp de la divulgació micològica.

La cuina dels bolets
portada_la-cuina-dels-boletsSergi de Meià s’ha criat entre els fogons del restaurant familiar, regentat per la seva mare a Esplugues, i la gastronomia ha estat sempre el motor de la seva vida. Ha treballat al restaurant Reno, a L’Excellence d’Andorra i Barcelona, al Fishhh! de Barcelona i, durant sis anys, ha estat el primer cap de cuina del Monvínic de la Ciutat Comtal, considerat un dels millors restaurants de vi del món per Financial Times i The Wall Street Journal. La seva tasca ha estat reconeguda amb el premi nacional al Cuiner Jove de l’Any de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i amb el premi Km-o-Slow Food, en què es valora la cuina de proximitat. Actualment regenta amb gran èxit el restaurant que duu el seu nom.
A La cuina dels bolets Sergi de Meià ens convida a conèixer tots els bolets catalans i les seves receptes més saboroses.
Una edició il·lustrada que s’endinsa en els secrets dels nostres boscos per portar-nos a taula, o al rebost, aquests tresors de la terra. Un regal per a tots els boletaires i els amants de la gastronomia que inclou receptes, maridatges i consells de conservació, i també passejades i rutes per conèixer els paratges on s’amaguen aquestes joies del nostre patrimoni. Per trobar bolets, conservar-los o cuinar-los i maridar l’àpat!

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú també trobareu El Llibre dels esmorzars de forquilla, de Sergi de Meià, a més a més de 17 obres de Ramon Pascual, la majoria sobre bolets.
Al fons de la Xarxa de Biblioteques de la ciutat trobareu més de 30 obres sobre els bolets, de les quals 14 són específiques de la cultura micològica al nostre país.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari