Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Literatura i esport

novelas-de-deporte

Un dels gèneres literaris de més creixement dels últims anys és l’esportiu. S’ha consolidat un tipus de lector que gaudia passivament del futbol, el tenis o el bàsquet des del sofà de casa i que ara també compra llibres d’alt interès literari sobre els seus herois i les gestes esportives preferides.

La literatura esportiva ha existit sempre. A Anglaterra o als Estats Units n’hi ha una gran tradició. A Catalunya ha costat més que arreli, però finalment les referències han començat a créixer exponencialment i a augmentar-ne els seguidors. Han aparegut noves editorials especialitzades, com Cultura Ciclista o Contra, i les llibreries han notat l’auge.

Ara que ja han començat els Jocs Olímpics a Rio de Janeiro us volem recomanar tot un seguit de llibres que parlen de diversos esports des de diversos punts de vista.

openOpen. Memorias d’Andre Agassi.

Quan era molt petit, li van posar una raqueta de joguina a la mà. Des de llavors, Agassi no ha fet una altra cosa que copejar pilotes de tennis. El seu pare, obsessionat a convertir-ho en un astre de l’esport, va construir una màquina (el drac) que disparava 2.500 pilotes al dia contra el petit Andre. Andre Agassi es mostra tal com és: un home que va haver d’enfrontar-se a les pressions de la seva família, de la fama, però que sempre va conservar el valor de l’amistat i un sentit altruista de la vida.

pequeña comunistaLa pequeña comunista que no sonreía nunca de Lola Lafón.

Lola Lafon furga i rebusca en totes aquestes Nadias: la nena de l’exercici perfecte, l’heroïna comunista, la nena que en poc temps es va fer dona. Però no com a biògrafa, sinó com a novel·lista. A través d’un intercanvi fictici de correus i converses telefòniques amb la propia Nadia Comaneci, teixeix una espècie de documental que omple «els silencis de la història i els de la protagonista»

dequeparloquanparlodecorrer350De què parlo quan parlo de córrer de Haruki Murakami.

En 1982, després de deixar el local de jazz que regentava i decidir que, d’ara endavant, es dedicaria exclusivament a escriure, Haruki Murakami va començar també a córrer. A l’any següent correria en solitari el trajecte que separa Atenes de Marató, el seu bateig en aquesta carrera clàssica. Ara, ja amb nombrosos llibres publicats amb gran èxit a tot el món, i després de participar en moltes proves de llarga distància en diferents ciutats i paratges, Murakami reflexiona sobre la influència que aquest esport ha exercit en la seva vida i en la seva obra.

plomoPlomo en los bolsillos d’Ander Izaguirre.

Pélissier, guanyador del Tour de 1923, protestava contra la duresa del reglament: “Aviat ens col·locaran plom en les butxaques”. El petit Robic, guanyador del 47, es carregava de plom per baixar més de pressa. El sofriment que imposa el Tour és de plom, però també ho és l’obstinació dels ciclistes.

ZR-Knock-OutKnock out: tres historias de boxeo de Jack London.

Jack London va escriure entre 1905 i 1911 els tres relats reunits en Knock Out: «Per un bistec», «El mexicà» i «El combat». Tres històries de boxadors, tres fascinants narracions la intensitat de les quals creix pàgina a pàgina fins a aconseguir la perfecció. Jack London i tres combats memorables, amb l’èpica que identifica la seva literatura.

edadAquella edad inolvidable de Ramiro Pinilla.

Souto Menaya, Botes, és un futbolista que ha tocat la glòria i ara coneix l’infern. Després d’un gol històric a la final de la Copa del Rei de 1943, la seva carrera s’ha vist truncada per una lesió que li ha deixat coix i mitjà invalido. El, que ha passat de paleta a jugador professional, que salto dels equips locals a l’Athletic de Bilbao, el club dels seus somnis, necessita un treball assegut i acaba acceptant el d’ensobrador de croms, encara que això suposi, com una ganyota d’humor negre afegida al seu naufragi, topar-se amb la seva pròpia foto en les col·leccions de futbol.

correrCorrer o morir de Kilian Jornet.

Kiss or kill. Besa o mata. Besa la glòria o mor en l’intent. Perdre és morir, guanyar és sentir. La lluita és el que diferencia una victòria, un vencedor. Un fora de sèrie. Un heroi. Una persona extraordinària. Kilian Jornet és l’actual campió mundial de skyrunning, una de les proves físiques mes dures del planeta. Ha pujat i baixat el Kilimanjaro mes rapidamente que qualsevol altra persona a tot el món. Ha fulminat tots els rècords mundials en cada repte que s’ha proposat: la Ultra-Trail del Mont-Blanc, la Transpirinenca, la volta al llac Tahoe…Córrer o morir és el diari d’un guanyador, una filosofia de vida, una leccion exemplar per a tots nosaltres

9788496981812Una vida sobre ruedas d’Àlex Crivillé.

Aquest llibre narra la història apassionant d’Álex Crivillé, un xic d’un xicotet poble de la província de Barcelona i del seu somni per pujar-se a una moto, que ho va portar des d’una Cota 49 alguna cosa atrotinada a la Fona de 500 cc amb la tecnologia capdavantera en aquell moment. Una història d’il·lusió i triomfs, però també de moments difícils, caigudes espectaculars i passos per l’hospital. La cara i creu d’un esport arriscat i apassionant.

el factor humano OK.qxd:MaquetaciÌ3n 1El factor humano: Nelson Mandela y el partido que salvó una nación de John Carlin.

En 1985, quan feia vint-i-tres anysque Nelson Mandela era a la presó, es va proposar conquerir als seus enemics, els més fervents defensors de l’apartheid. Així va obtenir la seva llibertat i va aconseguir convertir-se en president. Però la inestabilitat d’un país dividit per cinquanta anys d’odi racial va cristal·litzar en l’amenaça d’una guerra civil. Mandela va comprendre que havia d’aconseguir la unió de blancs i negres de forma espontània i emocional, i va veure amb claredat que l’esport era una estratègia extraordinària per a aconseguir-ho. John Carlin ha descobert el factor humà que va fer possible un miracle: la capacitat innata de Mandela per a seduir a l’oponent i fer servir el mundial de rugbi de 1995 per a segellar la pau i canviar el curs de la història.

Trobareu tots aquests llibres a les Biblioteque de Vilanova.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari