Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Swing

portada“de tot n’has fet literatura,
i encara jugues amb les grans paraules
com vida i mort,
memòria i oblit.”

“Francesc Garriga Barata, caputxí i missioner a l’Amazones; professor d’història de l’art, de literatura, d’història de la música, de llatí, de filosofia; director de la revista més bella del món (revista d’art FMR); Mestre d’artistes, advocats, periodistes, comerciants i erudits insignes, va deixar-nos mentre preparava l’edició de ‘Swing’. Ja malalt, Garriga era conscient que aquest llibre era el darrer, el comiat. En feia broma però la il•lusió de veure el llibre imprès, preparat perquè el lector en finalitzés el procés, vivificava la seva mirada blava amb la satisfacció de veure que ho deixava tot lligat.”

Tot això ens explica l’editor, escriptor, poeta i amic Marc Romera, doncs Francesc Garriga ja sabia que ‘Swing‘ seria la seva última obra publicada. Per això Romera diu que és el llibre de comiat: ‘Perquè després de molts anys d’una obra contínua, d’un poema unitari que ha anat progressant llibre a llibre, calia fer el cim abans d’abandonar.’

A Swing, l’evolució constant i coherent, sempre fidel a un llenguatgeFrancesc Garriga personal inconfusible, porta, en el seu ritme contingut d’espera, una reflexió sobre el moment en què les coses comencen a estar més enllà no només de ser possibles (per al poeta ja fa molt de temps que no ho són) sinó de ser recordades, i la incomoditat amb tot allò que es va perdre per culpa de les mentides, de les pors, de l’engany que penalitzava el desig, canvia el seu registre d’indignació per fer un repàs més elegíac de tot allò que va ser a mitges, de tot allò que no va poder ser i que ara ja és inútil desitjar. Una manera de dir adéu.

Francesc Garriga Barata (Sabadell, 1932 – 4 de febrer de 2015), és un dels poetes més importants i influents d’aquest inici de segle. El temps, sense pressa, ha anat fent visible el pes de la seva obra mentre les generacions més joves de lectors i poetes li reconeixien el mestratge i les institucions li començaven a rendir el reconeixement que mereixia amb premis, documentals, homenatges, antologies, exposicions, etc.

Aquest és el vídeo amb l’extensa entrevista que el programa (S)avis de TV3 li va dedicar al poeta.

Ha publicat diversos llibres de poesia, i a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú podeu trobar també el publicat l’any 2003, Tornar és lluny.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari