Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El Capitán Trueno fa 60 anys

383-189-688

El passat 14 d’abril es complien sis dècades de la publicació de la primera aparició, en la seva pròpia sèrie, de l’heroi més popular del còmic espanyol, el Capitán Trueno. Ha estat el còmic més venut de la història d’Espanya, amb dues sèries que venien 350.000 exemplars a la setmana, un milió cada mes (avui dia gairebé cap còmic supera els 30.000).

Els seus creadors van ser Víctor Mora i Miguel Ambrosio Zaragoza “Ambrós”

moraVíctor Mora va néixer el 1931 a Barcelona. Emigrat a França durant la Guerra Civil, va retornar a Barcelona el 1941. De formació autodidacta (va deixar l’escola als onze anys), va aprendre llegint llibres d’aventures i còmics. A vint anys va ser contractat per l’editorial Bruguera com a redactor i traductor.

El 1956 l’editorial Bruguera li va encarregar la creació d’un personatge de tall històric, i el guionista català es va inspirar en El Principe Valiente, d’Harold R. Foster, i Ivanhoe de Walter Scott. Fins i tot la primera aparició de Trueno, disfressat de cavaller negre en un torneig, està calcada de la pel·lícula Ivanhoe (1952).

ambrosAmbrós va néixer a València el 1913 i va estudiar magisteri però abandonà la polèmica per raons polítiques. Sempre li havia agradat dibuixar i va decidir traslladar-se a Barcelona, on va començar a dibuixar per petites editorials fins que l’èxit de la sèrie El Jinete fantasma féu que el contractessin a Editorial Bruguera, on va treballar gran part de la seva vida. Morí el 1992.

Així, el 14 de maig de 1956, es va publicar la historieta “A sangre y fuego”, amb dibuixos d’Ambrós a un preu d’1,25 pessetes i un tiratge inicial de 30.000 exemplars. Pacifista declarat, i viatger impenitent, el seu èxit va ser immediat gràcies al talent del seu escriptor i al dels seus dibuixants, ja que a Ambrós li van seguir Fuentes Man, Martínez Osete, Tomás Marco o Ángel Pardo.

1464345758838L’èxit de Trueno va fer que de seguida sorgissin imitadors, el mateix Víctor Mora va crear varis d’ells, el més famós va ser El Jabato amb dibuixos de Darnís, un personatge calcat a Trueno, però ambientat en l’època romana.

A més, El Capitán Trueno va ser un dels primers còmics, i fins i tot un dels primers productes culturals, a exportar-se a Europa, amb edicions a França (On se li coneixia com a Amic), Alemanya (Capitan Trueno), Grècia (Tpoyeno), Itàlia (Capitan Tuono), Holanda (Kapitein Donderslag) i Portugal (Capitáo Trováo). I també va triomfar a Iberoamèrica.

Després de 12 anys d’èxit, en 1968, es va deixar de produir material original, encara que el personatge va seguir present amb reedicions fins a 1977. Un gran negoci per a l’Editorial Bruguera, ja que no havia de pagar drets als autors.

Al Capitán Trueno l’acompanya la seva xicota Sigrid, una heroïna molt allunyada del prototip de companya de l’heroi; Goliath, un antic llenyataire de gran força física i que no pot passar més d’una hora sense menjar i Crispín, el personatge amb el qual s’identificaven els joves. Les seves constants bromes amb Goliath protagonitzen alguns dels moments més memorables de la sèrie.

1351700029_extras_ladillos_1_1Des de principis dels 90, quan es va presentar un ambiciós projecte de Juanma Sota Ulloa, es va parlar de la seva adaptació al cinema, i fins i tot d’una sèrie de dibuixos animats, però tots els projectes van fracassar fins a la pel·lícula El Capitán Trueno y el Santo Grial, dirigida per Antonio Hernández i protagonitzada per Sergio Peris-Mencheta que, lamentablement, no va aconseguir els resultats desitjats.

A la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu totes les aventures del Capitan Trueno!

Us deixem amb el trailer de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari