Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La Segona República a Catalunya. La llavor de la llibertat

portadesLa política catalana d’avui no s’entendria sense el pòsit que hi han deixat els fets convulsos del segle XX. Entre el 1931 i el 1936, el període de la Segona República, Catalunya va esdevenir una terra d’il·lusions, de tensió, de guerra i de revolució. L’editorial Ara Llibres n’analitza tots els detalls en la col·lecció que us presentem avui,  La Segona República a Catalunya. La llavor de la llibertat, que compta amb tres volums: ‘El temps de les il·lusions, 1931-1933’, ‘Un país en tensió, 1934-1936’ i ‘Guerra i revolució, 1936-1939’. Es tracta d’una col·lecció divulgativa dirigida pel catedràtic Jordi Casassas i coordinada pels especialistes Josep Maria Roig i Rosich, Giovanni Cattini, Carles Santacana i Joan Villarroya.

Els llibres inclouen documents com el cens dels catalans enterrats al Valle de los Caídos; la declaració de la Diputació provisional de la Generalitat signada per Lluís Companys en defensa de l’Estatut del gener d’aquell any, o la campanya contra l’Estatut publicada pel madrileny El Imparcial, el maig del 1932.

També trobareu fotografies inèdites aparegudes només en mitjans de l’època. Al primer volum ja se’n mostren 15, entre els quals una de la llotja presidencial durant el partit del Barça d’homenatge a l’Orfeó Català i que en va suposarproclamacio-republica-per-francesc-macia el tancament el juny del 1925, amb Cambó, Lluís Millet i Joan Gamper; o una de Manuel Azaña en la seva visita a Montserrat el 1932. Als següents volums hi ha imatges sense publicar de l’ebullició republicana d’un llavors joveníssim i debutant Francesc Boix, el després fotògraf català de Mauthausen.

S’hi aborden temes com l’anticatalanisme, la governabilitat del país, l’Estatut de Núria, els mitjans de comunicació i el periodisme, el sector anticlerical, la igualtat de drets entre homes i dones, els mestres i la pedagogia republicana, l’evolució dels sindicats, les grans manifestacions, els ateneus populars i l’escoltisme, entre molts altres. Tot, complementat amb biografies dels grans homes i dones que van fer possible la Segona República, gràfics i mapes que expliquen visualment les etapes del procés amb cronologies i línies del temps per entendre l’evolució i la relació dels fets.

autorsL’obra compta amb més de 150 articles escrits pels historiadors Josep Maria Solé i Sabaté, Borja de Riquer, Andreu Mayayo i Hilari Raguer, i reflexions signades per grans pensadors actuals, vinculats a la vida política, cultural, social i econòmica catalana —com Oriol Junqueras, David Fernández, Muriel Casals, Arcadi Oliveres, Francesc‐Marc Álvaro, Santi Vidal, Carme Forcadell, Vicenç Villatoro, Quim Nadal i Ramon Tremosa— que enllaçaran els valors de la República amb la Catalunya del present i del futur.

Els volums
Volum I. El temps de les il·lusions 1931-1933
¤ La mobilització del poble convertida en poder fàctic.
¤ La lluita pels drets socials, la igualtat i la defensa de la identitat catalana.
¤ L’Estatut de Núria i la posada en escena d’un govern de país català independent.

Volum II. Un país en tensió 1934-1936
¤ La diversitat política i el repte de governar.
¤ L’esclat del Bienni negre i l’inici dels enfrontaments violents.
¤ Cultura, art i ciutadania, compromesos amb la República.

Volum III. Guerra i revolució 1936-1939
¤ L’arribada de la Guerra, la militarització i el front.
¤ L’exili polític i cultural.
¤ La vida a la rereguarda.
¤ La mirada internacional.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més informació sobre la Segona República i Catalunya.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari