Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


A ritme del temps: notes d’una vida

Portada«Però he de dir que m’ha sorprès que molt sovint una idea es formulés dins meu d’acord amb una mètrica determinada, no prèviament triada. Sovint m’he trobat a mi mateix pensant en hendecasíl·labs d’una manera natural, o en altres estructures rítmiques més breus.» Josep M. Espinàs, del pròleg del llibre que us presentem avui, A ritme del temps: notes d’una vida.

Es tracta d’una successió d’escenes i reflexions autobiogràfiques. Són notes d’una vida que ha escrit en la seva inseparable Olivetti, i sempre acompanyat de la seva pipa, un recull d’estampes que deixen en el lector la sensació que Espinàs és un enamorat de la vida.

Una autobiografia? No a la manera habitual. A la manera Espinàs, saltant d’un tema a l’altre, lliurement, al llarg dels anys. Recollint moments i fets que estan guardats en la memòria de l’emoció. Una discreta ironia tampoc no hi podia faltar. I, per damunt de tot, una rotunda independència que es manté intacta als 88 anys. Moments de tendresa, de tristesa. I tot narrat amb un ritme que demana ser llegit en veu alta.

Als seus 88 anys, Josep Maria Espinàs segueix oferint la seva visió del món que l’envolta i continua fent balanç de l’experiència acumulada durant tots aquests anys,  una autobiografia diferent que ens mostra retalls de la seva vida a ritme de versos.

Malgrat que el propi autor es resisteix a definir com a poesia els textos que ha escrit, Espinàs presenta una obra  autobiogràfica molt poètica al mateix temps que ens mostra  sentiments molt profunds i personals.

Tot i això ens recomana “que llegíssiu aquestes pàgina articulant les síl·labes discretament, marcant el ritme de les frases- com si recitéssiu en veu baixa-. Així les he pensat i així les he escrit”.

Josep Maria Espinàs i Massip (Barcelona, 1927). Ha construït una obra literària de gran abast en diversos camps. S’inicià com a novel·lista, gènere en què ha obtingut els premis Joanot Martorell i Sant Jordi. També guanyà el Víctor Català per a llibres de contes. Més endavant tornaria a la ficció amb la novel·la Vermell i passa i el llibre de narracions Un racó de paraigua. Ha fet una singular aportació a la literatura de viatges amb nombrosos recorreguts a peu per diferents territoris de Catalunya, Castella, Andalusia, Galícia, el País Basc, el País Valencià i Mallorca, entre d’altres.espinas

Entre els seus títols més destacats sobresurten tres llibres de contingut autobiogràfic: El teu nom és Olga, traduït a vuit llengües, El nen de la plaça Ballot i Inventari de jubilacions. S’hi ha sumat Temps afegit, breu creació literària de moments diversos que pot ser considerada com un autoretrat; Relacions particulars, un relat del tracte personal que ha tingut amb Cela, Pla, Delibes, Sagarra, Foix i Espriu; El meu ofici, una incisiva reflexió sobre la relació entre l’ofici d’escriure i la societat, i I la festa segueix, que continua la línia literària autobiogràfica de Temps afegit. És destacable Entre els lectors i jo, una mostra suggestivament comentada de les cartes que ha rebut. També s’han recollit en llibre-CD, amb gran èxit, Les 26 cançons infantils.

Una vida articulada és una selecció dels textos que Espinàs ha publicat diàriament durant més de 35 anys a l’Avui i a El Periódico.

Josep M. Espinàs ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i és membre de la Reial Acadèmia.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu 68 de les obres de Josep Maria Espinàs.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari