Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Tribunal’ de Chaitanya Tamhane

portadaTribunal és el primer film del realitzador hindú Chaitanya Tamhane. La pel·lícula va guanyar el Premi al Millor Director al Festival de Mumbai i el Premi Orizzonti a la Millor Pel·lícula i el Premi Lleó del Futur al millor debut del Festival de Venècia, entre altres guardons.

Comèdia surrealista, malson kafkià o comèdia tràgica, com la defineix el seu director, Tribunal explica la història d’un cantant folk i activista dalit (el també debutant Vira Sathidar) al que acusen d’interpretar una cançó que hauria portat al suïcidi a un treballador del clavegueram. Tot és una excusa per treure dels carrers a aquest artista crític amb les polítiques socials i econòmiques.

El judici que segueix, absurd, etern (dura setmanes) i sovint amb referències a lleis que daten del XIX, no té el glamur dels quals solem veure en les sèries americanes. De fet, no s’assembla en gens al que veiem en les pel·lícules o les sèries. És desordenat, caòtic, gris. El jutge s’avorreix una mica i els advocats solament fan el seu treball, no s’apassionen, no hi ha grans lluites per la justícia.

56e1b4f283cc0

L’òpera prima de Tamhane pot veure’s com una crítica de les esquerdes i fissures del sistema judicial del seu país, però aquesta és solament una part de la història. Bona part del film es dedica a explorar i contrastar la vida domèstica de l’advocat, gujarati d’existència acomodada (Vivek Gomber), i una fiscal (Geetanjali Kulkarni) més propera en termes de classe a l’acusat.

Tamhane evita convertir-se en jutge dels seus personatges. La seva visió es compon de plànols generals estàtics –del tribunal o la vida de carrer de Mumbai– en els quals l’espectador té temps i llibertat per prendre la seva pròpia posició sobre el que observa.

lpedragosa33163200-writer-and-director-chaitanya-tamhane-poses-with-t160313193043-1457894021468Chaitanya Tamhane va néixer el 1987 a Mumbai i es va llicenciar en Literatura Anglesa a la Universitat d’Arts de Mithibai. Va escriure i dirigir el documental ‘Four Step Plan (2006), on mostrava la tendència al plagi del cinema hindú.

Tamhane també va dirigir i escriure una obra de teatre ‘Grey Elephants in Denmark’. L’obra es va estrenar a Mumbai i va tenir molt d’èxit en les seves representacions a altres prestigiosos escenaris.

La seva primera pel·lícula de ficció va ser el curtmetratge ‘Six Strands’ (2010), que es va veure a diversos festivals de cinema internacionals incloent-hi el Festival de Rotterdam, El Festival de ClermontFerrand, Edimburgh i molts altres.

La propera projecció del Club de Cinema serà el dimarts 28 de juny a les 20:30h al Teatre Principal. 

El film és comentarà el dimecres 29 de juny a les 18h a la Biblioteca Armand Cardona.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari