Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Contes d’eriçons…

erico.jpgL’eriçó comú, eriçó fosc o eriçó europeu (Erinaceus europaeus) és mamífer insectívor que té tot el cos amb excepció del ventre recobert de pues.

El seu aspecte és aplanat, massís, arrodonit i pesant. Pesa al voltant de cinc centes grams i pot arribar a pesar una mica més d’un kilo.a una llargada total d’entre 23 i 30 cm. La cua fa de dos a quatre cm. Sembla no tindre coll i els seus ulls sont sortints, molt foscos i petits i les orelles, arrodonides i curtes, no arriben a tenir la distància que té entre l’ull i el mussell que és punxegut i queden parcialment amagades pel pèl

Les espines o pues que tenen 1 mm. de gruix i una llargada de 2 a 2,5 cm, són de color clar amb un parell de bandes més fosques, una a la base i l’altra gairebé a la punta, cosa que confereix a l’animal una coloració general marronosa, més o menys fosca segons les poblacions.

Les seves potes són curtes i tenen cinc dits acabats en ungles fortes. La cua també és curta.

Té unes dents molt fortes… i de tant en tant apareixen als contes…

A la Biblioteca Armand Cardona trobareu uns quants contes amb eriçons. Aquí teniu alguns suggeriments per passar una bona estona:

gustavo-roldan-erico.jpg

L’eriçó de Gustavo Roldan publicat per Thule.
El petit eriçó està famèlic, però l’únic que troba per menjar queda fora del seu abast, a dalt de tot d’una estranya palmera troba el que semblen uns saborosos fruits vermells així que decideix demanar ajuda, però sembla que els animals no tenen gaires ganes d’ajudar-lo: L’ocell i la girafa comencen a menjar-sel’s abans de marxar. Fins que arriba un elefant disposat a col·laborar… I és que els elefants són molt llestos i saben comptar a l’hora que salten!

El senyor sol i la senyora eriçó de Pep Molist publicat per l’Albi.senyorsolerico.jpg
 

El senyor sol és gran i la senyora ericó és petita. Ell es desperta en el cel blau, i ella en seu mar blau. El sol s’emmiralla en el mar i la senyora eriçó s’emmiralla al cel. Penseu que algun dia es podran conèixer? Dons llegiu aquest llibre i ho esbrinareu…
 

historiadeunerizo.jpgHistòria d’un eriçó de Asun Balzola publicat per l’Associació de mestres Rosa Sensat
Quan es desperta del seu son hivernal, l’eriçó surt del cau i busca amics.Però ni el conill, ni l’esquirol, ni els ànecs, ni el ratolí de camp, no en volen saber res, d’ell.

I si voleu aprendre molta informació sobre el nostre protagonista podeu llegir un reportatge titulat l’Eriçó, visitant nocturn a la revista Reporter Doc número 114, on trobareu informació d’aquest petit animaló.

També hi ha llibres força interessants:

L’eriçó el coixinet d’agulles publicat per Cruïlla de la col·lecció Minizoo que ja hem recomanat moltes vegades al Més content que un gínjol o pels més petits de la casa de la col·lecció descobrim també de Cruïlla un llibre titulat l’Eriçó.

BONA LECTURA!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari