Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Temptació” de Carles Batlle i Jordà i “El plan B” d’Isabel Díaz

En aquesta ocasió el Club de lectura de Teatre s’apropa a dues obres fruit del projecte T6 del Teatre Nacional de Catalunya, que ofereix els dramaturgs la possibilitat d’escriure i estrenar un text segons un procés que comprèn des de la discussió de les primeres idees i intuïcions fins els desenvolupament final de la seva obra.

TemptacióLa primera d’aquestes obres és Temptació (estrenada el 2004 al TNC) de Carles Batlle, que explica la història encreuada de tres personatges: Aixa, una jove emigrant marroquina sense papers; Guillem, un antiquari que es dedica al tràfic clandestí de persones, i Hassan, un home gran que arriba a casa de Guillem disposat a retrobar un antic amic de joventut. El destí entrelliga la trajectòria d’aquests personatges d’una forma maliciosa: per culpa d’un seguit de malentesos i d’un atzar certament estrany, tots tres cometran grans equivocacions i es veuran abocats a la tragèdia. Temptació parla del xoc de cultures, de la incomunicació, de la memòria i la identitat, però també parla de la Catalunya actual, en un moment de canvi i de transformació radical.

Temptació al TNC

Carles Batlle i Jordà, professor de dramatúrgia i literatura dramàtica a l’Institut del Teatre de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, és director de la revista teatral Pausa. A banda de Temptació, també ha publicat altres obres com Combat (1995), Suite (premi SGAE 1999), Oasi (premi Josep Amatller 2002) o Oblidar Barcelona (Premi Born 2008).
Els seus textos es caracteritzen per la recerca constant d’un llenguatge i d’una forma contemporanis. L’autor hi aborda diversos temes, com ara la memòria, el desarrelament, la immigració, el xoc de cultures, les relacions generacionals o la guerra.

L’altra obra és El plan B (estrenada al TNC el 2005) d’Isabel Díaz, que situa l’acció en un petit poble en plena expansió gràcies a l’explotació turística, concretament en l’atrotinada taverna de la plaça principal del poble. L’Ajuntament vol expropiar-la per El plan Bconvertir-la en un edifici oficial. Allí es reuneixen els cinc personatges de la peça: Sergi, el del bar, un jove de caràcter peculiar que es nega a abandonar el negoci, on a més té la seva casa; Lluís, nouvingut al poble; Marc, regidor del consistori i impulsor de l’expropiació; Alícia, la seva esposa, i finalment, Rosa, també professora, però molt combativa i d’idees progressistes.
Escrit en un llenguatge molt senzill i quotidià el text arrenca amb to de comèdia i es va fent dur a mida que avança la història; llavors, el discurs dels personatges es tenyeix de certa poesia. Els seus diferents punts de vista sobre el futur de l’establiment serà l’excusa que farà aflorar tot tipus de frustracions en els personatges.

El plan B al TNC

Isabel Díaz (Santa Cruz de Tenerife, 1971) va estudiar interpretació a l’Escuela de Actores de Canarias. A les Illes Canàries, va treballar en diferents companyies teatrals fins que, l’any 1999, es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis de Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. És autora de les obres següents: El reino del rock, El tesoro de Saturno (totes dues infantils), una adaptació juvenil de La tempesta, de Shakespeare i, finalment, La expresión i Menú Amanda.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Temptació’ de Carles Batlle i ‘El plan B’ d’Isabel Díaz

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dia 5 de febrer a les 12h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari