Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Temps de vi a les biblioteques!

Temps-de-Vi

Temps de Vi és una fira amb tres eixos principals, primer, promoure els vins elaborats a Catalunya, segon, estendre la Cultura del Vi i del Cava juntament amb el patrimoni de Vilanova i la Geltrú, i tercer, augmentar la presència a la carta dels restaurants de vins de la terra.
L’esdeveniment es celebra enguany entre el 3 i el 5 de juny al centre neuràlgic de la ciutat, amb més d’una quarantena d’estands de les diferents D.O.’s, estands gastronòmics, i diverses actuacions musicals.
Paral·lelament, la fira comptarà amb l’activitat estrella: tasts a alta mar. La ubicació marinera del municipi, fa que sigui una activitat amb un tret diferenciador a la resta de fires.

Coincidint amb aquest Temps de Vi la Xarxa de Biblioteques Municipals, en col·laboració amb la fira, organitza dues activitats per apropar cultura i gastronomia als ciutadans.

TASTDEVILa primera activitat tindrà lloc el divendres 20 de maig de les 20.30h a les 22h. a la terrassa dels llimoners de la biblioteca Armand Cardona i es tracta d’un Tast de vins i formatges, a càrrec de l’enòleg Xavier Planas Pàmies del celler COVIDES Vinyes-Cellers.
Els assistents podran degustar tres vins i un cava Duc de Foix, maridats amb formatges, de la cooperativa vitivinícola COVIDES. Preu 10€. Places limitades. Inscripció prèvia a la Biblioteca a partir del 2 de maig.

L’altra activitat és la xerrada-audició-tast Gran reserva de l’òpera i que tindrà lloc a la biblioteca Joan Oliva el dijous 26 de maig de les 20 a les 21:30h. A càrrec de David Puertas, músic i periodista, conferenciant empedreït i autor d’una dotzena de llibres sobre música, l’últim dels quals -100 coses que has de Gran reserva operasaber sobre l’òpera- es presentarà a la biblioteca Armand Cardona el dissabte 18 de juny a les 12h. El tast de vins anirà a càrrec d’Oriol Guevara, enòleg.
Gran reserva de l’òpera és una xerrada-audició-tast sobre l’òpera i el vi o, més aviat, sobre el vi a l’òpera. Amb els brindis més festius —el de La traviata de Verdi, el de Marina d’Arrieta— i les àries més vinícoles del repertori: “Viva il buon vino” de Don Giovanni o “Beva con me” d’Otello. Preu: 6€. Places limitades. Inscripció prèvia a la Biblioteca a partir del 2 de maig. Amb la col·laboració de Temps de vi i Abicon Wines SL.

portada llibreAprofitant la fira us volem presentar com a novetat el llibre Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya, de Josep Colomé i Ferrer, Jordi Planas i Maresma, i Francesc Valls Junyent. El llibre conte 16 treballs d’investigació que es van presentar a les jornades d’estudi De la vinya a la fassina celebrades a l’Espluga de Francolí l’any 2013.
En els darrers anys, la història de la vitivinicultura a Catalunya ha rebut nombroses aportacions que n’han millorat el coneixement en molts aspectes. Amb els treballs recollits en aquest volum volem fer balanç d’aquests avenços i oferir un assaig de comprensió global de la història de la vinya i el vi al nostre país, des de finals del segle XVII, quan la producció i comercialització dels aiguardents va impulsar una primera expansió vitivinícola, fins a la recent evolució del sector en els temps presents vers la producció de vins de qualitat, comercialitzats sota una denominació d’origen, embotellats i amb publicitat. Tot resseguint aquesta trajectòria, es tracten qüestions tan diverses com ara l’aparició dels nuclis de població rabassaire, els efectes de la dramàtica crisi de la fil·loxera, la creació dels cellers cooperatius, o el cas del reeixit procés de modernització de la vitivinicultura del Priorat.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més obres de Josep Colomer, i també d’altres que parlen del vi a Catalunya i de la seva viticultura.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari