Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘El abrazo de la serpiente’ de Ciro Guerra

El_abrazo_de_la_serpiente-385873306-largeEl abrazo de la serpiente ha estat l’única pel·lícula llatinoamericana que va estar nominada al Premi Òscar a la Millor Pel·lícula Estrangera i va guanyar el Premi Art Cinema en la secció Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes 2015.

Karamakate va ser en el seu moment un poderós xaman de l’Amazones. És l’últim supervivent del seu poble, i ara viu en aïllament voluntari en el més profund de la selva.

Porta anys de total solitud que l’ han convertit en chullachaqui, una pela buida d’home, privat d’emocions i records. Però la seva vida buida dóna una bolcada el dia en què al seu remot cau arriba Evan, un etnobotànic americà a la recerca de la yakruna, una poderosa planta oculta, capaç d’ensenyar a somiar.

Karamakate accedeix a acompanyar a l’Evan en la seva cerca i junts emprenen un viatge al cor de la selva en el qual el passat, present i futur es confonen, i en el qual el xaman anirà recuperant els seus records perduts.

Aquests records porten amb si vestigis d’una amistat traïda i d’un profund dolor que no alliberarà a Karamakate fins que no transmeti per última vegada el seu coneixement ancestral, el qual semblava destinat a perdre’s per sempre.

La pel·lícula es basa en els diaris de l’etnòleg Theodor Koch-Grünberg  i del botànic Richard Evans Schultes.

foto3 foto2

Ciro Guerra construeix una història de xocs de civilitzacions al cor de l’Amazones columbiana, però a diferencia de les seves referències més properes (les de Werner Herzog), El abrazo de la serpiente s’explica des de la perspectiva dels indígenes i no des dels registres deixats en els quaderns dels exploradors que van inspirar aquesta història.

ciroAquest, és el tercer llargmetratge del realitzador colombià Ciro Guerra (1981). Guerra va cursar estudis de cinema i televisió a la Universitat Nacional de Colòmbia.

Després de dirigir 4 curtmetratges: Silencio (1998) i Alma (2000), el documental sinistre: Jairo Pinilla, cineasta colombiano (1999) i el curt d’animació Intento (2001), amb els que va obtenir nombrosos premis en festivals, va escriure i va dirigir La sombra del caminante, la seva òpera prima, que va ser seleccionada en més de 60 Festivals de Cinema de tot el món i va guanyar més de 15 premis i esments en diversos Festivals.

La seva segona pel·lícula Los viajes del viento va guanyar el  premi Latino Screenwriters Lab del Festival de Cinema Llatí de Los Ángeles, entre altres premis que el van permetre desenvolupar el projecte.

La propera projecció del Club de Cinema serà el dimarts 24 de maig a les 20:30h al Teatre Principal i el film és comentarà el dimecres 25 de maig a les 18h a la Biblioteca Armand Cardona.

Us deixem amb una entrevista al director.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari