Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El llibre dels esmorzars de forquilla

portadaSou de torrades i suc? Sou de croissant i cafè amb llet? I per què no un primer àpat potent, d’aquells que es mengen amb forquilla? És una litúrgia culinària que res té a veure amb l’anglosaxona costum del brunch, molt més frugal i més fina, més protocol·lària, si no amb la companyonia i la fam matinal dels que es posaven en peu al mig de la nit per guanyar-se el pa.

Els esmorzars de forquilla han estat tradicionalment un àpat molt important en la nostra cultura gastronòmica, no només per la necessitat d’encarar el dia amb energia i motivació, sinó pel seu habitual caràcter social, gairebé ritual. Una tradició massa arraconada per les exigències de la vida moderna, però que es vol reivindicar i actualitzar amb aquest llibre que us presentem avui, la primera obra de referència sobre els esmorzars de debò, El llibre dels esmorzars de forquilla, de Adelaida Castells i Sergi de Meià.

El xef d’Els Matins de TV3, en Sergi de Meià, i la seva mare, l’Adelaida Castells, serveixen esmorzars de forquilla en el seu restaurant, uns platets tradicionals que s’elaboren amb ingredients de proximitat. En aquest llibre ens ofereixen el seu receptari perquè puguem traslladar a casa nostra aquest petit plaer. I per als qui prefereixen ser servits en lloc de treballar als fogons, també s’ofereix una guia de restaurants on encara es pot gaudir d’aquest àpat matiner, a càrrec d’en Pep Palau.bacallà a la llauna

El servei quedarà complet amb els escrits de na Julià Guillamon al pròleg i en Miquel Sen a l’epíleg, que des de la seva literatura i experiència culinària reflexionen sobre un dels temes més oblidats de la cultura gastronòmica catalana.
En Sergi va néixer a Esplugues, però se sent fill de Vilanova de Meià (Lleida), on va passar els estius de la seva infantesa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADes de petit, va viure la cuina de ben aprop. Es va criar entre els fogons del restaurant familiar, regentat per la seva mare a Esplugues, i de la mà dels avis de Vilanova de Meià, que li van transmetre l’amor per la terra i els seus productes. Amb ells va aprendre els plaers del bon menjar, a conèixer el territori i a saber triar les millors fruites, els bolets més saborosos o les carns més meloses per aconseguir els millors aromes, gustos i textures. Amb aquests mestres, des de sempre va tenir clar que es dedicaria a la gastronomia.
Va iniciar els seus estudis a l’Escola Sant Narcís de Girona per seguir a l’Escola de Restauració i Hostelatge de Barcelona i a L’Ecole d’Hotelerie des Pirenees.
Va començar treballant al restaurant El Rusc d’Andorra, La torre del Remei (Puigcerdà), Rydges Hotel (Australia), Akelarre (San Sebastià) i El Racó d’en Freixa (Barcelona). adelaida i sergi
Ja com a cap de cuina, va treballar al restaurant Reno, a L’Excellence d’Andorra i Barcelona, al Fishhh¡¡ de Barcelona i durant 6 anys, ha estat el primer cap de cuina del Monvínic de Barcelona, considerat un dels millors restaurants de vi del món pel Financial Times The Wall Street Journal.

La seva coneguda afició pels ingredients de proximitat, la defensa dels receptaris tradicionals i el seu bon criteri en els fogons en l’aplicació de les tècniques actuals, el converteixen en un dels xefs més ben col·locats per proposar -i explicar- l’elaboració d’un bon nombre de suggerents opcions per gaudir d’aquests esmorzars en tota regla. Adelaida Castells, la seva mare, també és cuinera i, en bona part, responsable dels plats que serveix Sergi a aquests esmorzars reparadors, col·labora en l’aportació de receptes. I que estiguin atents seus fans, que entre elles s’inclou la dels seus ja cèlebres Macarrons de l’Adelaida.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú també trobareu el llibre La Cuina dels bolets del mateix cuiner.

En aquest vídeo en Sergi de Meià ens ensenya a preparar un entrepà de perdiu.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari