Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


LA NIT DE CAP D’ANY

A Catalunya celebrem l’arribada de l’Any Nou menjant raïm.

uvas_nochevieja.gifLa tradició marca que, coincidint amb cada una de les campanades de la mitja nit, hem de menjar un gra de raïm. En total 12, és clar. És important no descomptar-se i que no ens en sobri ni falti cap gra de raïm quan hagi sonat la darrera campanada.
Fer-ho és sinònim de sort i prosperitat al llarg de l’any que comença.
 
El seu origen es remunta fins al 1909 quan va haver una collita molt abundant d’aquest fruit. L’excedent va ser tan gran que els viticultors van decidir regalar-lo a la població assegurant que qui en mengés la nit de Cap d’Any tindria bona ventura l’any següent. Molta gent els va fer cas i la tradició s’ha mantingut fins a l’actualitat.

Però aquesta no és l’única tradició lligada al darrer dia de l’any:

home_dels_nassos.pngAvui 31 de desembre és el dia que tria l’home dels nassos per sortir a passejar i també és tradició portar robar interior de color vermella per donar la benvinguda al nou any. Per altra banda hi ha moltes persones que reben l’any amb un brindis de cava amb una joia d’or: un anell, unes arracades… dins la copa per tenir sort durant tot l’any.

Fora de Catalunya hi ha d’altres tradicions que giren al voltant d’aquesta data tan senyalada. Alguns exemples del que es fa a diferents indrets del món…

  • Alemanya: (i altres països on es parla aquesta llengua) es passa per televisió un sketch (Der 90. Geburstag) on una vella dama convida per al seu aniversari el seu únic amic viu, que interpreta tots els antics amics de la colla aixecant-se i seient a diferents cadires cada cop més borratxo.
  • Argentina: es brinda amb sidra o xampany, desitjant un feliç any nou, amb la família enfront d’una bona taula repleta de plats en els quals no falta el garrí, carn bovina, aus i alcohol. En els següents minuts, fonamentalment als barris, se sol sortir a la porta del carrer per compartir pirotècnia i brindis amb els veïns.
  • Escòcia: els infants passen per les cases demanant pa, galetes i formatge.
  • Itàlia: reben el nou any menjant un plat de llenties i criden «Notte vaig donar Capodanno» a l’última nit de l’any. El més habitual és anar a una festa en alguna discoteca o quedar-se a casa amb un grup d’amics o familiars.
    Un altre costum de nit de cap d’any molt arrelada és regalar a les dones llenceria de color vermell perquè tinguin sort l’any següent. A Roma i Nàpols, en arribar les dotze de la nit, tiren les andròmines velles per començar el nou any amb bon peu. La tradició diu que s’han de tirar les andròmines (que de vegades són mobles sencers) per la finestra just després de les dotze, però ara està prohibit.
  • Equador: les famílies cremen ninots després d’explicar acudits per transmetre esperança, i es porta roba interior groga per atreure la bona sort.
  • Filipines: es porta roba estampada amb cercles, com a símbol de fortuna. A l’hora de sopar la família pega bots per espantar els mals esperits i sacseja bosses de monedes, abans de menjar fruites rodones servides en plates circulars.
  • Xile: s’ha adoptat la tradició de menjar llenties en el moment que donen les dotze de la nit i en certs llocs, quan comencin els focs artificials, agitar i després obrir el xampany al costat dels familiars. Utilitzen roba interior groga i passegen pel barri amb una maleta perquè en el transcurs de l’any següent pugui sortir de viatge.

FELIÇ ANY NOU!!!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari