Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Vida, viatges i relats de Ramon Muntaner

portadaAvui us presentem un llibre de l’historiador Stefano Maria Cingolani: Vida, viatges i relats de Ramon Muntaner. Aquest assaig fa un recorregut per la vida i aventures del gran cronista medieval català nascut a Peralada el 1265 i mort a l’illa d’Eivissa el 1336. Ramon Muntaner, cronista, jurat a València, batlle d’Eivissa i almogàver a l’orient és una figura poc coneguda, malgrat ser un personatge cabdal de la cultura catalana, autor d’una de les quatre grans cròniques medievals del nostre país. L’historiador italià resident a Barcelona ofereix un relat molt interessant i vibrant sobre la seva personalitat i la seva experiència extraordinària, que el porta a travessar tota la Mediterrània fins al fascinant Orient i que el va dur a escriure una de les cròniques més peculiars de l’Edat Mitjana.

El llibre està dividit en un capítol introductori, que planteja totes les qüestions que s’aniran desenvolupant al llarg de l’obra, i els deu capítols restants que ressegueixen de manera lineal la vida i la carrera del cronista. Ara bé, l’autor sap dotar aquesta estructura historicista tradicional d’una gran vitalitat perquè la prosa és àgil i precisa i el seu to és personal i irònic i, sobretot, perquè tot el text vibra amb un fil narratiu que opera en profunditat. Ben mirat, tot l’assaig té un valor narratiu: la introducció crea expectatives, els capítols dos al nou despleguen el conflicte, el capítol deu és el clímax i el capítol onze és el desenllaç.

Amb aquest llibre l’autor vol que entenguem correctamentStefano_Maria_Cingolani la figura de Muntaner i l’autèntic valor de la seva crònica. En segona instància, vol aconseguir apropar Muntaner a la mentalitat contemporània. I, en tercer lloc, vol que nosaltres ens apropem a Muntaner a base d’abordar la lectura directa del seu text. Per aquest motiu, Cingolani ha importat des del món anglonord-americà el concepte del literary companion, és a dir, del volum monogràfic que serveix per acompanyar la lectura directa de textos o obres remots o difícils.

Josep Maria Uyà Puigmartí, escriptor i doctor en filosofia presenta Stefano Maria Cingolani a propòsit de l’assaig que us presentem avui.

Ramon MuntanerAquest assaig ha comptat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes dins de les actuacions previstes per a la celebració de l’Any Muntaner i està publicat per Editorial Base dins la col·lecció Històrica.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat podreu trobar més obres de Stefano Maria Cingolani, i aquestes altres que parlen de Ramon Muntaner:

L’Aventura medieval per la Mediterrània: Ramon Muntaner, de J.Mª Ramon Oriol Vergés.

La Vida d’en Ramon Muntaner, de Rafael Tasis.

Muntaner, de Miquel Coll i Alentorn i Joan Cabestany.

Ramon Muntaner i l’Imperi Bizantí, de Nicolau Iorga.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari