Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Fenomen Booktubers

BOOKTUBERS

Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos ‘booktubers’ i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Aquests nadius digitals mostren que literatura i les noves tecnologies són compatibles i que llegir és un plaer que es pot compartir.

Un ‘booktuber‘ és un jove lector que comparteix les seves passions literàries amb els seus seguidors, que poden arribar a ser milers, a través d’un canal de Youtube. Per això tenen prou amb tenir una webcam, un ordinador i facilitat de paraula.

Els ‘booktubers’ fan crítiques de llibres, però més que això el fenomen funciona perquè comparteixen amb els seus seguidors costums, manies, jocs i unes altres filies relacionades amb els llibres.

booktubers catalans

El fenomen dels ‘booktubers’, molt important a l’Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i Argentina, demostra que la lectura ha deixat de ser un hàbit solitari, aïllat i silenciós per convertir-se en una pràctica col·laborativa. I potser el més important des del punt de vista didàctic és que es mostra com una eina molt eficaç per fomentar la lectura entre un jovent sovint poc motivat per aspectes culturals.

A Catalunya dos dels pioners són la Marta Botet i en Bernat Sut. Tots dos col·laboren amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona en les activitats que amb el nom #kedada #booktuber #recomanollegir tenen com a objectiu dinamitzar la participació en el concurs #recomanollegir, un projecte de promoció de la lectura entre els joves a través del format audiovisual.

Les activitats s’estructuraran en dues parts. A la primera, els participants coneixeran l’experiència d’aquests dos ‘booktubers’ catalans com a prescriptors literaris digitals. A la segona part, dos experts en tècniques audiovisuals els donaran eines i recomanacions per a l’enregistrament i edició dels vídeos. Les activitats estan adreçades a joves d’entre 14 i 17 anys , cal inscripció prèvia i les places són limitades.

De cara a fomentar la lectura entre els més joves, tots els participants rebran un obsequi: o bé un llibre cortesia de les editorials, o bé un val de compra a llibreries. Col·laboren les editorials La Galera, Joventut i Blackie Books, i la llibreria Laie.

Tot i que el fenomen sembla reservat als joves trobem casos com el de l’escriptora Gemma Lienas, que ja fa més de dos anys encomana les ganes de llegir a través del seu canal. A més de trobar presentacions dels seus llibres, en recomana d’altres i aconsella maneres d’escriure.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari