Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Lectures recomanades – NADAL 2010

Durant aquestes dates es fa especialment oportú oferir una selecció com la que a continuació us fem donat que quin millor moment que el Nadal per llegir obres de tanta qualitat com les que aquí us presentem i, per què no, també podeu treure alguna idea per fer aquell regalet que encara us falta…

La bicicleta estàtica de Sergi PàmiesLa bicicleta estàtica (Quaderns Crema) de Sergi Pàmies.- Els naufragis de la maduresa són al centre d’aquest nou recull de vint relats de Sergi Pàmies. Per primera vegada, Pàmies construeix ficcions a partir de materials autobiogràfics, i retrata les dificultats existencials d’uns personatges que, amb una determinació tan absurda com heroica, tenen esma per pedalar sense moure’s del lloc.Cada siete olas de Daniel Glattauer

Cada siete olas (Alfaguara) de Daniel Glattauer.- Emmi i Leo ens ensenyen que, després de que sis ones trenquin a la platja arriba la setena, i aquesta porta sempre moltes sorpreses. La nova i captivadora obra de Daniel Glattauer ens apropa a la seva peculiar mirada sobre les relacions amoroses del nostre temps i els problemes que pateixen.El cementerio de Praga d’Umberto Eco

El cementerio de Praga (Lumen) d’Umberto Eco.- Ambientada a la Itàlia de segona meitat del segle XIX, el protagonista és el capità Simone Simonini, un personatge tan antipàtic com inoblidable, que viurà els principals esdeveniments de la seva època. Novel·la fulletonesca que avarca des dels inicis del segle XIX fins els primers anys del segle XX.

Cinc-cents bars i una llibreria de Roser CaminalsCinc-cents bars i una llibreria (Edicions62) de Roser Caminals.- A partir d’un atracament a una joieria madrilenya als anys setanta s’entrelluquen els fils narratius de l’Anna —una estudiant de periodisme insatisfeta amb el seu ambient benestant a Barcelona— i una família d’una ciutat provinciana de Castella. Relat de la difícil educació sentimental d’un jovent que en una època grisa, rígida i confusa com la dels anys setanta ho tenia tot per descobrir.Inés y la alegría d’Almudena Grandes

Inés y la alegría (Tusquets) d’Almudena Grandes.- El 1944 el resistent Monzón ha organitzat el grup més disciplinat de la Resistència contra l’ocupació alemanya, prepara la plataforma de la Unión Nacional Española i compta amb un exèrcit d’homes disposats a envair Espanya.Les noies de Xangai de Lisa See

Les noies de Xangai (Edicions62) de Lisa See.- Xangai, 1937: la Pearl i la seva germana June són dues joves xineses atractives, sofisticades i cultes que viuen sense preocupacions. Un bon dia, però, a causa dels deutes familiars, el seu pare decideix arranjar el seu casament amb dos pretendents americans d’origen xinès Dues germanes, un destí incert: corprenedora història sobre la força dels vincles familiars.

La puerta de la luna d’Ana Maria MatuteLa puerta de la luna (Destino) d’Ana María Matute.- Poques coses existeixen tan carregades de màgia com les paraules d’un conte. Aquest conte breu, ple de suggeriments, que arrabassa i posa ales cap a mons on no existeixen ni el sòl ni el cel. Els contes representen un dels aspectes més inoblidables i intensos de la primera infància. La narrativa breu completa de Matute amb títols tan emblemàtics com Algunos muchachos o Historias de la Artámila.

Riña de gatos: Madrid 1936 d’Eduardo MendozaRiña de gatos: Madrid 1936 (Planeta) d’Eduardo Mendoza.- Anthony Whitelands arriba a bord d’un tren al Madrid convuls de la primavera de 1936. Haurà d’autentificar un quadre desconegut, pertanyent a un amic de José Antonio Primo de Rivera, el valor econòmic del qual pot resultar determinant per afavorir un canvi polític crucial en la història d’Espanya. L’excepcional habilitat narrativa d’Eduardo Mendoza combina a la perfecció la gravetat dels successos narrats amb la presència del seu conegut sentit de l’humor.

El sueño del celta de Mario Vargas LlosaEl sueño del celta (Alfaguara) de Mario Vargas Llosa.- L’aventura que narra aquesta novel·la comença al Congo de 1903 i acaba en una presó de Londres, un matí de 1916. S’explica la peripècia vital d’un home de llegenda: l’irlandès Roger Casement. Bo i dolent, traïdor i llibertari, moral i immoral, la seva figura múltiple s’apaga i reneix després de la seva mort. El somni del celta descriu una aventura existencial, en la qual la foscor de l’ànima humana apareix en el seu estat més pur i, per tant, més enfangat.

Sunset Park de Paul AusterSunset Park (Edicions62) de Paul Auster.- Miles Heller s’ha enamorat d’una jove cubana menor d’edat. Enfonsat pel sentiment de culpa a causa de la mort del seu germanastre, no es comunica ni amb el seu pare, ni amb la seva mare, una reconeguda actriu. Després d’haver viscut sol durant anys a Florida, ara torna a Nova York. Paul Auster ens recorda les coses que realment són essencials i l’estranyesa i la plenitud d’aquest miracle que suposa el fet d’estar, i sentir-se, vius.

Verbalia 2.0 de Marius SerraVerbàlia 2.0 (Empúries) de Màrius Serra.- A finals del segle passat, Màrius Serra va descobrir un nou continent i el va anomenar Verbàlia: el país dels verbívors, una Terra Incògnita sense fronteres gaire definides ni llei d’estrangeria. A Verbàlia 2.0 trobareu mig centenar d’artificis verbals ben definits, historiats i exemplificats: des d’un logogrif o un anagrama, un calembour o un lipograma, fins a un palíndrom, una paronomàsia o un contrapet.

Visión desde el fondo del mar de Rafael ArgullolVisión desde el fondo del mar (Acantilado) de Rafael Argullol.- Viatge de múltiples viatges, el present llibre és un compendi de diverses experiències centrades en la vida del seu autor. Convençut de l’íntima veritat sentida de llavis d’un pescador («Si t’atrapa un remolí mentre nedes, no et resisteixis. Deixa’t engolir. Quan arribis al seu cor, ell t’expulsarà cap amunt, i així et salvaràs».), Rafael Argullol resol col·locar el seu focus d’observació en el fons del mar, en el més profund de l’ésser, a la recerca del fulgor de l’existència.

Donat que la majoria són documents acabats de sortir al mercat molts encara no els tenim a les biblioteques. Confiem que en els propers mesos els anirem incorporant.
Esperem que us agradin. BON NADAL i BON ANY per tots!

1 Comentari fins ara

  1. Ramon Sorribes dimecres 29 de desembre de 2010 - 5:16 h

    Cinc-cents bars i una llibreria es de les millors novel.les que he llegit darrerament. Es original i te una grapa narrativa molt forta. Del tot recomanable.

Deixa un comentari